Reuben sandwich. Jak przygotować taką kanapkę w domu?

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2022 14:00
Reuben sandwich to pyszna kanapka, w której trzy rzeczy pozostają niezmienne: wołowina, kapusta kiszona oraz ser żółty. 
Reuben sandwich
Reuben sandwichFoto: Shutterstock.com/Slawomir Fajer

To właśnie połączenie ciepłej wołowiny z poszatkowaną kapustą kiszoną decyduje o niepowtarzalnym smaku Reubena.

Korzenie danie to ma najprawdopodobniej w Nowym Jorku na początku XX wieku, jednak zdaniem niektórych po raz pierwszy stworzył ją pewien Litwin w amerykańskim stanie Omaha.

- Rodowodu kanapki Reubena dokładnie nie znam, ale z pewnością będzie tu wątek żydowski. - Pastrami do Stanów Zjednoczonych przywieźli rumuńscy żydzi, więc to wszystko się zamyka w tym kręgu kulturowym - mówi Andrzej Kędra z Pastrami Powiśle

Do dziś sekretem kanapek Reubena jest pastrami - pieczołowicie przygotowana wołowina, najczęściej mostek, opierająca się na długim wędzeniu, częściowym sezonowaniu, suszeniu, doprawianiu ziołami i przyprawami.

- Reuben w odróżnieniu od innych kanapek z pastrami ma swoją formę zamkniętą. Tam jest: ser żółty, kapusta kiszona i sos rosyjski - wyjaśnia gość Mateusza Kulika. - Jest to podawane w chlebie pszennym. Ja tę kanapkę do menu restauracji wprowadziłem dopiero po jakimś czasie, na życzenie moich gości. Niewiele zmieniałem, ale udoskonaliłem trochę sos i zacząłem od chleba żytniego wypiekanego na miejscu w restauracji, ale dziś wypiekamy też swój chleb pszenny - dodaje. 


Posłuchaj
11:46 czwórka nnż 24.09.2022.mp3 Kanapka Reubena - w czym tkwi jej sekret? (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Kanapka Reubena jest kanapką wielowarstwową. Połączenie wołowiny i kapusty kiszonej jest w Polsce doskonale znane. - Kapusta w tej kanapce może być klasycznie ukiszona, ale może to być tez wariacja na temat kapusty, kapusta podsmażona, lekko słodka - podpowiada szef kuchni. - Sos rosyjski to po prostu sos ostry. Mamy w nim lekką nutę słodyczy, która wchodzi w ostrość. Słodyczy nadaje miód, a pozostałymi składnikami sosu są: ketchup pikantny, posiekana cebulka, ogórek kiszony, majonez i ostra musztarda - wymienia.  

Sprawdź także: 

Najlepszym miejscem, by spróbować kanapki Reubena jest oczywiście Nowy Jork, ale podobno warszawskie pastrami wcale mu nie ustępuje. Można też spróbować zrobić to danie w domu, choć zaczekamy na nie około trzy tygodnie. - Możemy kupić gotowe półprodukty i złożyć kanapkę, wtedy nie musimy czekać - podpowiada Andrzej Kędra. - Albo robimy wszystko krok po kroku - tak jak ja zaczynałem. Kupiłem dobry kawałek mięsa - mostek wołowy. Zrobiłem zalewę z soli peklującej, włożyłem do niej mięso, zostawiłem na dwa tygodnie w lodowce. Potem to zamarynowałem na sucho, uwędziłem, uparowałem w garnku na parze. Tak powstało moje pastrami w warunkach domowych - zdradza. 

Andrzej Kędra przekonuje, że nie musimy ściśle trzymać się proponowanych składników, możemy wybrać swój ulubiony ser, kapustę w takiej formie, jaką lubimy, a i z sosem możemy kombinować. Wszystko warto zamknąć w swoim ulubionym chlebie i zgrillować w grillu panini.

Kanapka ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli wybierzemy pierwszą opcję, warto dodatkowo podać chrupiące ogórki kiszone. Ważne, by składniki były świeże i najwyższej jakości, a mięso rozpływało się w ustach.

Zobacz także: 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Andrzej Kędra (Pastrami Powiśle)

Data emisji: 24.09.2022 

Godzina emisji: 17.15

pj


Czytaj także

Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 08:34
- Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chrupiący pan" - jak przygotować pyszną kanapkę?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 10:00
Croque Monsieur, czyli chrupiący pan, to - w opinii wielu - najlepsza kanapka świata. Podpowiadamy, jak przygotować ją samodzielnie.
rozwiń zwiń