Nauka

Krakowianie wynaleźli bardziej wytrzymałe drożdże

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2015 11:11
Wytrzymają wielokrotne rozmrażanie, długotrwałe przetrzymywanie w chłodziarkach. Opracowali je naukowcy z Zespołu Genetyki Ewolucyjnej Uniwersytetu Jagiellońskiego.
drożdże w obiektywie mikroskopu fluorescencyjnego
drożdże w obiektywie mikroskopu fluorescencyjnegoFoto: Masur, wikipedia, lic. CC

Komórki wytrzymałych drożdży będzie można wykorzystać do produkcji probiotyków czy kosmetyków.

- Drożdże ze względu na swoją właściwość przeprowadzania fermentacji alkoholowej i produkcji CO2 są nierozerwalnie związane z cywilizacją człowieka i od stuleci wykorzystywane w procesie pieczenia chleba i produkcji wina i piwa. Drożdże są również jednym z najważniejszych organizmów modelowych używanych w badaniach biologicznych - wyjaśnia dr Dominika Włoch-Salamon z Instytutu Badań o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Naturalne szczepy drożdży z gatunku Saccharomyces są izolowane z różnych środowisk: gleby, kory drzew, liści, kwiatów, owoców, piwa, wina, zakwasu chlebowego, zainfekowanych organów lub skóry pacjentów. Te jednokomórkowe eukarionty tworzą zwykle agregaty, czyli skupiska dużej liczby, ściśle ze sobą połączonych komórek. - Agregaty te składają się z komórek będących w różnym stanie fizjologicznym. Są to zarówno komórki stare, które już wielokrotnie pączkowały, jak i nowo powstałe komórki, które nie pączkowały jeszcze nigdy. Kiedy populacja głoduje, część komórek „córek” staje się tzw. komórkami spoczynkowymi - mówi dr Dominika Włoch-Salamon.

Te ostatnie są szczególnie cenne, bo zawierają materiały zapasowe, mają grubą ścianę komórkową i są bardziej odporne. - W przypadku poprawy warunków środowiska równocześnie wznawiają swoje procesy fizjologiczne - tłumaczy badaczka.

Obecność komórek spoczynkowych obserwowano dotąd głównie w populacji szczepów drożdży laboratoryjnych, które nie produkują agregatów. Badania przeprowadzone w Krakowie wykazują, że komórki spoczynkowe są obecne w szczepach pochodzących z różnych środowisk.

Naukowcy opracowali metodę pozwalającą na łatwiejsze wyizolowanie frakcji komórek spoczynkowych. Dokonali tego poprzez genetyczną modyfikację genu odpowiedzialnego za agregację komórek drożdży. 

Pozyskane w ten sposób komórki spoczynkowe drożdży lepiej przeżywają długotrwałe, niekorzystne dla nich warunki: wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie czy długie przechowywanie w temperaturze nawet 28 st. C. 

(ew/PAP-Nauka w Polsce)

Zobacz więcej na temat: NAUKA biologia genetyka
Czytaj także

Znamy drzewo genealogiczne cytrusów

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 22:22
Hiszpańscy naukowcy opracowali drzewo genealogiczne owoców cytrusowych. Wynika z niego, że praprzodek pomarańczy i mandarynek rósł przed ośmioma milionami lat w południowo-wschodniej Azji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Enzym, który zmieni grupę krwi w typ uniwersalny

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2015 18:00
Preparat znacznie ułatwi transfuzje krwi. Zmieni dostępną w typ, który można podać każdemu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy Chińczycy rozpoczęli erę eugeniki?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 18:00
Chińscy uczeni zmodyfikowali genetycznie ludzkie embriony, czyli stworzyli ludzkie zarodki ze zmanipulowanym DNA. Czy powinniśmy się zacząć obawiać?
rozwiń zwiń