"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2024 14:00
Ukazywały się w latach 1836-1851 na łamach wysokonakładowej prasy, potem autor wydał je w postaci książkowej. Teksty podróżnicze, opisujące wyprawy do Belgii i Holandii, fantazje na temat hinduskiej religii, sztuki i indyjskiego rzemiosła, utopijna wizja Paryża przyszłości.
Kaprysy i zygzaki Thophilea Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze
"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżniczeFoto: Triff/Shutterstock

O "Kaprysach i zygzakach" Théophile'a Gautiera oraz zawartych w nich uwagach na temat jedzenia i picia opowiedziała w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon.


Posłuchaj
29:05 2024_02_18 12_30_07_PR2_Droga_przez_make.mp3 "Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Latem ubiegłego roku w cuklu "To się czyta" przedstawiliśmy fragmenty książki Théophile'a Gautiera w przekładzie Mateusza Kwaterki. Czytał Łukasz Lewandowski.

Obszerny tom tekstów podróżniczych francuskiego poety, dramaturga i krytyka sztuki epoki romantyzmu Theophile’a Gautiera (1811-1872), zatytułowany "Kaprysy i zygzaki", ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego. Nie są to jednak refleksje nawiązujące do romantycznych, tak modnych i często opisywanych podróży w stylu Grand Tour.

Gautier – jak zauważa w posłowiu tłumacz Mateusz Kwaterko - zdradza w tych tekstach zamiłowanie do dryfowania, wystrzega się przewodników, lekceważy zabytki, których rzekomo nie wolno przeoczyć, a linia prosta – w przeciwieństwie do zygzaków i arabesek - budzi w nim obrzydzenie.

Stąd lekki ton jego felietonów, pełen humoru i parodii.

O audycji:

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon

Data emisji: 11.02.2024

Godz. emisji: 12.30

mgc/pr

Czytaj także

Alexander Selkirk. To on był prawdziwym Robinsonem

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2024 05:40
2 lutego 1709 roku angielskie okręty "Duke" i "Duchess" przybiły do brzegów Más a Tierra. Wyspa wyglądała na bezludną. Nagle oczom marynarzy ukazał się... Szkot. Zdarzenie to miało zainspirować Daniela Defoe do napisania słynnej książki o Robinsonie Kruzoe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże"

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2024 13:00
Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska.
rozwiń zwiń