Rodzinne fascynacje w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2024 14:37
Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy.
Pitrasić, czyli gotować - można dla kogoś, albo dla siebie
Pitrasić, czyli gotować - można dla kogoś, albo dla siebieFoto: shutterstock/Just Life

W rozmowie z Łukaszem Modelskim opowiedzą o tym, co ich ukształtowało i jak duży wpływ na ich rozwój miało Roztocze - miejsce, skąd pochodzą.


Posłuchaj
31:30 2024_03_10 12_27_13_PR2_Droga_przez_make.mp3 Rodzinne fascynacje w kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

W jednym z poprzednich wydań tematem audycji była kultura Japonii w wersji kulinarnej

Kiedy w Japonii pojawił się ryż? Dlaczego mąka nie była nigdy tam popularna? Ile kuchnia japońska zawdzięcza Chińczykom? Jaki jest cel "drogi herbaty"? Skąd wzięły się rozmaite zakazy dotyczące jedzenia?

O kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni opowiadała w audycji prof. Ewa Pałasz-Rutkowska. W swojej książce "Dzieje kultury japońskiej" zabiera ona czytelników w podróż po fascynującej kulturze Japonii. Przedstawia sposób życia jej mieszkańców, ich język, wierzenia oraz zwyczaje i obyczaje.

***


Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Mirosław i Dariusz Niziowie

Data emisji: 10.03.2024

Godz. emisji: 12.30

mo/mgc

Czytaj także

Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2024 13:00
Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kultura Japonii w wersji kulinarnej

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2024 13:00
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej".
rozwiń zwiń