Kuchnia w Kraju Kwitnącej Wiśni
Kiedy w Japonii pojawił się ryż? Dlaczego mąka nie była nigdy tam popularna? Ile kuchnia japońska zawdzięcza Chińczykom? Jaki jest cel "drogi herbaty"? Skąd wzięły się rozmaite zakazy dotyczące jedzenia?
O kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni opowiadała w audycji prof. Ewa Pałasz-Rutkowska.
Kompendium wiedzy o kulturze Japonii
W swojej książce "Dzieje kultury japońskiej" zabiera ona czytelników w podróż po fascynującej kulturze Japonii. Przedstawia sposób życia jej mieszkańców, ich język, wierzenia oraz zwyczaje i obyczaje. Prezentuje największe osiągnięcia naukowe i kulturalne Japończyków – począwszy od literatury, przez malarstwo, rzemiosło i architekturę, aż po sztukę widowiskową. Wskazuje również najważniejsze procesy dziejowe, które miały zasadniczy wpływ na kształtowanie się kultury japońskiej.
Autorka, korzystając ze swojego wieloletniego dorobku badawczego i dydaktycznego, a także bazując na rozmowach ze specjalistami i japonistami oraz swoich doświadczeniach z licznych podróży do Japonii, tworzy prawdziwe kompendium wiedzy o jej kulturze.
[korzystano z materiałów wydawcy]
29:31 2024_02_25 12_30_07_PR2_Droga_przez_make.mp3 Rozmowa z Ewą Pałasz-Rutkowską, autorką książki "Dzieje kultury japońskiej" (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: prof. Ewa Pałasz-Rutkowska (autorka książki "Dzieje kultury japońskiej")
Data emisji: 25.02.2024
Godz. emisji: 12.30
pg/kul