Sztuka jedzenia
2016/07/03
15:00
| Tytuł |
Sztuka jedzenia
2016/07/03
15:00
|
| Prowadzący |
Kwiatkowska Beata
|
| Opis |
Przez żołądek do serca
Jedzenie jest ważnym elementem każdego związku. Niejeden od romantycznej kolacji się zaczyna. Romans przy garach stworzył Peter Greenaway w filmie „ Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek”. Georgina i Michael poznają się w restauracji należącej do męża kobiety. Ich namiętny romans rozgrywa się na zapleczu Le Hollandais za przyzwoleniem szefa kuchni. Od uroczystej kolacji rozpoczyna się uczucie Anny i Williama w „Notting Hill”. Jest też scena, w której William oblewa Annę sokiem, a potem próbuję jakoś jej to wynagrodzić proponując każdą możliwą rzecz, która jest w lodówce. Z kolei w indyjskim „Smaku curry” bohaterowie zakochują się w sobie pod wpływem jedzenia. Romantyczne śniadania, kolacje przy świecach i porywy serca przy garach, podczas gotowania są ważnym elementem udanych produkcji filmowych. Czy jedzenie i uwodzenie idą w parze? O tym porozmawiamy z Magdą Maksimiuk – dziennikarką filmową.
Poznamy Thomasa Strucka - kuratora sekcji kulinarnej na Berlinale, który dobierał filmy o tej tematyce na festiwalu Transatlantyk w Łodzi. Tradycją festiwalową jest łączenie kina z kuchnią. Jakie dokumenty i fabuły można było zobaczyć podczas tegorocznej edycji - opowiemy o tym w relacji z festiwalu.
|
| Goście |
Magdalena Maksimiuk |
| Playlista |
|
| Tagi |
|
Prowadzący: Kwiatkowska Beata
Goście: Magdalena Maksimiuk
Data emisji: 03.07.2016