Opis |
Czy ketchup to typowo amerykańskie słowo? Czy ziele angielskie ma coś wspólnego z brytyjskim królestwem? Jak powstała tarta tatin? Ewa Malika Szyc- Juchnowicz oprócz gotowania zajmuje się filologią kulinarną. Bada znaczenia słów używanych podczas gotowania. W Sztuce jedzenia opowie o swojej pasji oraz o wynikach swoich językowych przemyśleń. Grzegorz Łapanowski pojawi się w studiu Czwórki, aby opowiedzieć o książce "Zioła na talerzu". W publikacji zawartych jest 15 barwnych historii utalentowanych kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Tomek Jakubiak porównuje tu tajską bazylię do relacji z teściową, Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia z dzieciństwa, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy, która większości z nas kojarzy się z deserami. Tuż przed majowymi świętami Marta Hoppe wybierze się na warsztaty kuchni polskiej.
|