Witamina D chroni przed koronawirusem?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2021 20:28
Zespół badaczy z Trinity College i Uniwersytetu w Edynburgu wykazał, że witamina D zmniejsza ryzyko związane z COVID-19.  
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: nobeastsofierce/shutterstock.com

Z analiz brytyjskich naukowców wynika, że promieniowanie ultrafioletowe UVB, dzięki któremu w skórze wytwarzana jest witamina D, ochronania przed ciężkim przebiegiem i śmiercią z powodu koronawirusa.

W jaki sposób to sprawdzono?

Zebrano dane o nasłonecznieniu w miejscu zamieszkania pół miliona osób, które brały udział w eksperymencie. Co ważne, każda z tych chorowała na COVID-19 lub była ozdrowieńcem. Ponadto, przeprowadzono analizę genów, które określają, jak dużo witaminy D produkuje organizm pod wpływem promieniowania UVB.

Jak wyjaśniają naukowcy: „Poziom ekspozycji na promieniowanie UVB w okresie poprzedzającym infekcję miał wpływ na ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu COVID-19. Im był wyższy, tym ryzyko było mniejsze”.

Zobacz więcej na temat: koronawirus witaminy