Rezygnacja z owoców to błąd. Ekspertka obala dietetyczny mit Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend – ostrzega Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak zaznacza specjalistka, to właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: dieta owoce zdrowie minerały cukier
Jedzmy bób, bo za chwilę może go nie być. Ta roślina ma wiele wartości odżywczych Bób jest warzywem sezonowym, co oznacza, że jego dostępność jest ograniczona do określonych miesięcy w roku. . Obecnie jest to jego szczyt sezonu, więc warto korzystać z tej okazji. Zobacz więcej na temat: rośliny strączkowe bób kuchnia polska zdrowie zdrowie i dieta społeczeństwo
Witamina D pomaga w walce z rakiem piersi. Obiecujące wyniki badań Zażywanie suplementów z witaminą D może zwiększyć skuteczność chemioterapii w leczeniu kobiet z rakiem piersi. Tak wynika z brazylijskiego badania, które publikuje czasopismo "Nutrition and Cancer".Naukowcy z Facultad de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" w Sao Paulo w Brazylii doszli do takich wniosków po przebadaniu 80 kobiet z rakiem piersi, po 45. roku życia. Zobacz więcej na temat: nowotwory medycyna zdrowie rak piersi kobieta
Jak suplementować się zdrowo i odpowiedzialnie? Przypominają leki, choć nimi nie są - czym właściwie są suplementy diety? Podczas "Audycji sportowej" Karina Terzoni rozmawiała z Ewą Trusewicz o tym, kiedy ich stosowanie ma sens, a kiedy może być zbędne lub wręcz szkodliwe dla zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka suplementy diety zdrowie żywność leki Karina Terzoni
Smak, zdrowie i ekologia w jednym. Pieczarki to must-have tej wiosny Europejskie pieczarki wracają na kulinarne salony. Są naturalne, bez środków ochrony roślin, przyjazne planecie - i genialne na patelni. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie warzywa ekologia pieczarki infografika
Kolory na talerzu. Komponowanie posiłków o różnych barwach kluczowe dla zdrowia Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może przyczynić się do poprawy zdrowia i zapobiegania wielu chorobom – podkreślają dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Ich zdaniem różne kolory oznaczają różnorodność substancji odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz tzw. fitochemikalia. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo warzywa owoce kolor zdrowie i dieta
Stanowi ziołowy fenomen i jest źródłem zdrowia i mocy. Sezon na pokrzywę trwa Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości pokrzywa stanowi ziołowy fenomen. Wykorzystywana jest w leczeniu bóli reumatycznych, artretyzmu, alergii czy cukrzycy, oczyszcza i wzmacnia organizm. Sezon na zbiory tej rośliny trwa najwyżej do połowy czerwca, bo później traci ona swoje najcenniejsze wartości odżywcze. Zobacz więcej na temat: zioła natura ekologia zdrowie
Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść? Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także jedzenie dieta zdrowie kiełki owoce warzywa
Kazimierz Funk. 141. rocznica urodzin wybitnego polskiego uczonego 23 lutego 1884 roku w Warszawie urodził się Kazimierz Funk – światowej sławy twórca nauki o witaminach, a także autor samego terminu "witamina". Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA odkrywcy
Karmili dziecko nuggetsami i kiełbasą. Chłopiec oślepł Ośmioletni uczeń podstawówki w Malezji trwale stracił wzrok za sprawą nawyków żywieniowych. W wyniku złej diety chłopiec niemal całkowicie odciął swój organizm od witaminy kluczowej dla zdrowia zmysłu wzroku. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Malezja dzieci zdrowie diety
Witamina C panaceum na przeziębienie? Lekarz: to mit Witamina C jest powszechnie uważana za panaceum na przeziębienie i niektóre infekcje. - Niestety to mit. Jej skuteczność w zwykłych przypadkach jest ograniczona. Bardziej sprawdza się na przykład u ludzi uprawiających sporty ekstremalne. Wtedy poprawia szybkość dochodzenia do siebie nawet o połowę. Natomiast u zwykłego śmiertelnika robi to w niewielkim stopniu - podkreśla lekarz rodzinny dr Michał Sutkowski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie społeczeństwo POLSKA przeziębienie infekcje infekcja Michał Sutkowski Zobacz także
Suplementacja witaminy D. Czy można przedobrzyć? Jakie są tego konsekwencje? - Każde przedawkowanie, czegokolwiek, może się wiązać z problemem - powiedziała w audycji "Cztery pory roku" Marzena Gajewska, lekarz, pediatra, alergolog. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek zdrowie medycyna Zobacz także
NAUKA Nowy lek odchudzający? Ma być dużo lepszy niż Ozempic Nowy kierunek leczenia otyłości, polegający na zmniejszeniu apetytu, zwiększeniu wydatku energetycznego i poprawie wrażliwości na insulinę, bez powodowania skutków ubocznych, takich jak nudności czy utrata masy mięśniowej. opisali naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie społeczeństwo odchudzanie Ozempic medycyna cukrzyca otyłość infografika
NAUKA Nowe odkrycie naukowców. Ta witamina obniża ciśnienie krwi Suplementy witaminy D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych i otyłych. O nowych ustaleniach naukowców pisze "Journal of the Endocrine Society". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie społeczeństwo
140 lat temu urodził się odkrywca witamin Kazimierz Funk. Czterokrotnie otarł się o Nobla 140 lat temu, 23 lutego 1884 roku w Warszawie, urodził się Kazimierz Funk, światowej sławy twórca nauki o witaminach. Cztery razy miał szansę na Nagrodę Nobla, ale nigdy jej nie dostał. Był polskim biochemikiem, odkrywcą pierwszej witaminy (B1) i twórcą terminu "witamina". Zajmował się leczeniem chorych na awitaminozę. Dziś obchodzimy 140. rocznicę jego urodzin. Zobacz więcej na temat: historia Polski medycyna badania zdrowie zdrowie i dieta
Domowe sposoby na wzmocnienie odporności Jesienią szczególnie powinniśmy dbać o swoją odporność, a sposobów na jej wzmocnienie jest dużo: odpowiednia długość snu, aktywność fizyczna, czas na relaks po dniu pełnym obowiązków, ubranie dostosowane do pogody, jedzenie warzyw i owoców bogatych w witaminy i wzmacnianie się czosnkiem, cebulą, cytryną, miodem czy imbirem. O tych sposobach opowiedzieliśmy w "Popołudniku" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom przeziębienie radio dla dzieci
Witamina D - dieta nie wystarczy, niezbędna jest suplementacja Naukowcy podkreślają, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta w okresie jesienno-zimowym nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D. Dlatego w tym czasie każdy powinien suplementować tę witaminę. Zobacz więcej na temat: Weronika Puszkar zdrowie medycyna
Lody dla ochłody! Lody mogą być mleczne, ale spotkamy je również pod postacią sorbetów, które zrobione są z mrożonych owoców. Lody mogą być na patyku, w wafelku, w kubeczku albo w pucharku, możliwości jest mnóstwo! Mają niezliczoną ilość smaków - od tych podstawowych, jak śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe, przez nieco bardziej oryginalne, jak lawendowe czy maślane, po cebulowe i ziemniaczane! Zobacz więcej na temat: lemoniada owoce upały Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci