Drapieżne śledzie w Bałtyku
Ostatnia aktualizacja:
07.01.2025 17:38
Śledzie żywią się planktonem, czyli drobnymi roślinami, skorupiakami i larwami ryb. Są ważnym dla morskich ekosytemów ogniwem łańcucha pokarmowego, będąc pożywieniem większych ryb, morskich ptaków, ssaków i ludzi.
Śledzie żywią się planktonem, czyli drobnymi roślinami, skorupiakami i larwami ryb. Foto: Shutterstock
Ławice śledzi wędrują w poszukiwaniu obfitości planktonu, ale nie zawsze i nie wszędzie się to udaje. M.in. dlatego śledzie atlantyckie są większe i lepiej odżywione od bałtyckich. Jak jednak wyśledzili naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali w Szwecji, nie wszystkim bałtyckim śledziom wystarcza plankton. Szybko ewoluują one w kierunku drapieżnictwa, stając się przy tym większe i tłustsze od planktonożerców.
Gościem audycji będzie dr hab. Szymon Smoliński z Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
Czytaj też:
Ponadto w programie:
- Autentyczność a konserwacja zabytków. Rozmowa z prof. dr. hab. Bogusławem Szmyginem z Politechniki Lubelskiej, przewodniczącym Polskiego Komitetu Narodowego ICOMOS - International Council on Monuments and Sites - Międzynarodowa Rada Ochrony Zabytków. W ostatnich latach obserwujemy w Polsce nasilenie działań inwestycyjnych określanych jako „odbudowy” lub częściowe odbudowy historycznych zamków. Tego rodzaju prace zrealizowano m. in. w Bobolicach, Mirowie, Iłży, Rytrze, Melsztynie, a planowane są np. wobec ruin w Dobczycach, Janowcu, Bodzentynie, Radomiu czy Radzyniu Chełmińskim. Działania te prowadzą do przekształcania ruin w obiekty współczesne o formach pseudohistorycznych lub w sztuczne ruiny - do fałszowania zabytków i nieodwracalnego zniszczenia ich autentyzmu, a tym samym wartości zabytkowych, jak też degradacji krajobrazu kulturowego. Są sprzeczne ze współczesnymi zasadami i duchem ochrony kulturowego dziedzictwa.
- Jesteśmy otoczeni zapachami. Wszystko ma zapach, nawet metal. Co roku pojawiają się rankingi najmodniejszych zapachów – perfum, kompozycji do sklepów, samochodów itp. O tym, jak powstają zapachy, o ich historii i nowoczesnych odpowiednikach naturalnych olejków porozmawiamy z Moniką Kaletą, chemiczką, ekspertką w dziedzinie tworzenia kompozycji zapachowych.
***
Na "Eurekę" w środę (8.01) o godz. 19.05 zaprasza Anna Stempniak.
ans