Nauka

Tłuste poprawia nastrój

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2011 13:48
Tłuste przekąski rzeczywiście poprawiają nastrój. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation".

Belgijscy naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Leuven przeprowadzili badania wśród 12 zdrowych osób, które nie miały problemów z nadwagą. Uczestnicy oglądali zdjęcia osób o przygnębionym wyrazie twarzy, słuchając jednocześnie smutnej muzyki klasycznej. W tym samym czasie naukowcy monitorowali aktywność ich mózgów za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego. Następnie połowie badanych podano dożylnie kwas laurynowy (kwas tłuszczowy występujący m.in. w mleku matki i oleju kokosowym), podczas gdy druga połowa otrzymała płyn fizjologiczny (placebo). W czasie 40 minut uczestnicy czterokrotnie oceniali swój poziom sytości i nastrój.

Okazało się, że w przypadku osób, którym podano kwas tłuszczowy, poziom odczuwanego smutku był niemal o połowę mniejszy niż wśród osób z grupy kontrolnej. Nie zaobserwowano natomiast różnicy pod względem sytości. Relacje uczestników były zgodne z wynikami rezonansu magnetycznego. W grupie otrzymującej kwas laurynowy wyraźnie mniejsza była aktywność obszarów mózgu związanych z odczuwaniem emocji.

Zagłuszasz emocje przekąskami? Badania nad wpływem tłustych pokarmów na odczuwanie smutku i innych emocji mogą przyczynić się do lepszego poznania zaburzeń związanych z objadaniem się.

(ew/pap)

Zobacz więcej na temat: nadwaga przekąski
Czytaj także

Co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2009 10:45
Co jeść, aby poprawić sobie nastrój
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odchudzanie szkodzi otyłym

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2010 08:30
Podczas spalania tłuszczu do krwi przedostają się zanieczyszczenia, które są przyczyną wielu chorób - ostrzegają uczeni.
rozwiń zwiń