X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Dziecko nie chce jeść? Wypróbuj barwny talerz

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 11:30
Niejadki można zachęcić do zdrowszych posiłków, dbając tylko i wyłącznie o kolor na talerzu. Szczególnie atrakcyjne dla dzieci są kompozycje pokarmów złożone z siedmiu różnych elementów w sześciu kolorach.
Audio
Barwny talerz dla niejadka
Niejadki można zachęcić do zdrowszych posiłków, dbając tylko i wyłącznie o kolor na talerzu. Szczególnie atrakcyjne dla dzieci są kompozycje pokarmów złożone z siedmiu różnych elementów w sześciu kolorach - obliczyli naukowcy. 
Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".
"To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców" - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej".
Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.
"W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory" - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.
"O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na +smaku, zapachu i składzie+, teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany" - dodaje.


Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".

- To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej.

Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.

- W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.

- O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na "smaku, zapachu i składzie", teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany - dodaje.

(ew/pap)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy jedzenie może być nałogiem?

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2009 10:45
Czy jedzenie może być nałogiem?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2009 10:45
Co jeść, aby poprawić sobie nastrój
rozwiń zwiń