Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 02.03.2017

Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Amerykańscy naukowcy odkryli allel wegetariański, czyli gen odpowiedzialny za przetwarzanie kwasów omega i niejedzenie mięsa.
Posłuchaj
  • Dlaczego mieszkańcom Indii łatwiej przejść na wegetarianizm? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
zupa chińska 1200.jpg
Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu

Najwięcej osób z danym genem jest tam, gdzie spożywa się najwięcej roślin - w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji. Ale - jak przekonuje Agnieszka Ślusarska-Staniszewska - na wegetarianizm można przejść w każdej szerokości geograficznej, w każdym wieku i niezależnie od genów. - Trzeba tylko pamiętać o tym, by nasza dieta była zbilansowana i bogata w rosliny strączkowe, orzechy, pestki, nasiona, produkty pełnozarniste. Oraz rośliny zielonolistne takie jak na przykład jarmuż - tłumaczy dietetyczka. 

A co należy zrobić, jeśli z diety chcemy wyeliminować także produkty mleczne? I czy jest coś, co łączy wegetarian oraz mięsożerców? O tym m.in. w materiale Macieja Oswalda.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 2.03.2017

Godzina emisji: 12.35

kul/kd