Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 04.09.2017

Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę!

Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę?
Posłuchaj
  • Kupujemy oliwę - ja, gdzie i za ile? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także
Czytaj także
zupa 1200.jpg
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak

- Przy wyborze odpowiedniej jakości tłuszczów powinniśmy skupić się na nienasyconych formach. Należy też pamiętać, że oleje roślinne, tłoczone na zimno, które pochodzą z grupy NNKT nie nadają się do smażenia. Wyjątkiem jest olej rzepakowy - wyjaśnia dietetyk Magdalena Kaliszewska. - Zalecałabym też ostrożność w spożyciu oleju kokosowego, ponieważ może niekorzystnie wpływać na nasz cholesterol - dodaje.

Ile trzeba zapłacić za dobrą oliwę? Dlaczego warto włączyć do diety olejek z ostropestu plamistego? I czy olej palmowy rzeczywiście jest niezdrowy? Więcej o tym w materiale Ani Borkowskiej.    

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 4.09.2017

Godzina emisji: 12.33

kul/jsz