Polskie Radio
Section05

kulinaria

Kultowe smaki z dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Album kulinarny Mariusza Maca

Mariusz Mac w swoim albumie kulinarnym "1991" prezentuje autorskie przepisy i zdjęcia, które pachną wspomnieniami. Jego kuchnia wyrasta z dzieciństwa: z klusek lepionych na blacie i bulionów, które pachniały całym domem. Dziś te smaki splata z tym, co przywozi z podróży – z targów, ulicznych straganów, rozmów z ludźmi, którzy żyją jedzeniem tak jak on. 
Zobacz więcej na temat:  literatura kuchnia polska Ula Kaczyńska Marcin Wojciechowski

Chrupiące, słodkie, a może na słono? Robimy placki

Wakacje dobiegają końca, a my żegnamy je w najsmaczniejszy sposób – smażąc placki! Ziemniaczane i chrupiące, delikatne z cukinii, puszyste racuchy z jabłkami… Który z nich jest Waszym ulubionym? Naszym przewodnikiem po świecie placków będzie Michał Kurek ze studia kulinarnego Foodie City Warsaw, który zdradzi swoje sekrety i podpowie, jak przygotować placki, które podbiją serca i podniebienia.
Zobacz więcej na temat:  radio dla dzieci zabawa zabawa z dzieckiem Poranek Polskiego Radia Dzieciom placki ziemniaczane

Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza jak wyrabia się oscypki

Oscypek to wędzony ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka pochodzącego od rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niepowtarzalny smak i wygląd to efekt wielowiekowej tradycji. W poszukiwaniu oscypka, do bacówki wyruszył nasz reporter Maciej Walecki
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek Podhale oscypek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025