Włoska pizzeria w Wiedniu poszukuje testera. Wśród zadań codzienne kosztowanie pizzy Włoska pizzeria w centrum Wiednia poszukuje testera pizzy. Za codzienną pracę otrzyma nie tylko sowite wynagrodzenie, lecz także wiele dodatkowych benefitów. Zobacz więcej na temat: pizza Austria
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: magazyn wakacyjny Warszawa HISTORIA
Światowy Dzień Chleba otwiera temat zdrowych wypieków Zdarza Wam się zjadać na śniadanie kawałek chleba? Dziś najczęściej przygotowuje się go z pszenicy, ale dawniej do chleba dodawano ziemniaki a nawet groch. Jaka jest historia chleba, kto go wymyślił i kiedy? Czym jest zakwas i co oznacza słowo płaskurka? Jak bardzo różnią się od naszego chleby jadane na świecie? Zobacz więcej na temat: chleb wypieki radio dla dzieci
"Delisie" - polski komiks, który znalazł fanów także w Kanadzie Kulinarna seria komiksowa Magdaleny Kani i Macieja Kura wydawana jest w Polsce i Kanadzie. Cykl uzupełnia gra planszowa, rozgrywająca się w świecie Delisi. Zobacz więcej na temat: komiks literatura jedzenie
Jazda bez uprawnień. Jak karać zabójców drogowych? Sprawca wypadku na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie miał orzeczonych pięć zakazów prowadzenia. I wszystkie świadomie łamał. W grudniu 2023 roku otrzymał sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Wyrok wynikał z wcześniejszego złamania tej samej sankcji. Dlaczego tak wiele osób nadal prowadzi pojazd mimo zakazu, braku uprawnień, a nawet mimo wyroku sądowego? Czy są planowane zmiany w prawie? Zobacz więcej na temat: motoryzacja pijani kierowcy Roman Czejarek piraci drogowi alkohol policja ruch drogowy prawo jazdy samochody
"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów - Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dyplomacja kuchnia polska
W Polsce wciąż kochamy robić... przetwory Robienie przetworów to nie chwilowa moda, w wręcz... narodowa tradycja. Mimo wielu zmian technologicznych i społecznych, ta babcina tradycja nie zanikła. Jesienne przygotowywanie przetworów wciąż cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta przetwory Kuba Witkowski
Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy
Przemysł, film i zabytki. "Lato z Radiem" prosto z Legnicy "Lato z Radiem" udało się do Legnicy, miasta z bardzo interesującą historią. Odbywa się tutaj słynny Turniej Kowali, tu również realizowano zdjęcia do tak głośnych produkcji, jak m.in. "Jack Strong" Władysława Pasikowskiego czy "Mała Moskwa" Waldemara Krzystka. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Legnica Roman Czejarek podróże dolnośląskie KULTURA muzeum Lato z Radiem 2024
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Grzyby - jakie są ich walory odżywcze i jaki mają wpływ na środowisko? O grzybach trochę naukowo i trochę kulinarne. Rozmowa z prof. Martą Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i z Piotrem Ciemnym, autorem książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Paulina Górska grzyby odżywianie przyroda
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia desery
Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę? Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". Zobacz więcej na temat: czekolada KSIĄŻKA przepisy kulinarne Czwórka Olga Ivanowa-Gutowska słodycze zdrowie Kamil Jasieński jedzenie kakao
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska kuchnia tajska kuchnia regionalna dyplomacja
Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: gotowanie rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Korsyka, wygasłe wulkany i rezerwat pełen flamingów. Co zobaczyć we Francji? Francja to kraj niezwykły, pełen różnorodnych krajobrazów. W piątkowym "Lecie z Radiem" mówiliśmy o najciekawszych miejscach poza stolicą, Paryżem. Gościem Sławy Bieńczyckiej była Sylvie Marek. Zobacz więcej na temat: Francja Sława Bieńczycka Korsyka Owernia wulkan