Polskie cydry rzemieślnicze

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2020 15:25
W audycji gościliśmy Macieja Nowickiego i Małgorzatę Mintę, współorganizatorów Festiwalu Polski Cydr Online. A rozmawialiśmy o cydrach produkowanych w Polsce.
Audio
  • Rozmowa o cydrach produkowanych w Polsce (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: shuttesrstock/Jan Danek jdm.foto

Cydr to dla Polaków nowość. Pierwsze rodzime produkcje rzemieślnicze mają zaledwie kilka lat. - Historia cydru w Polsce nie jest bardzo długa. Wbrew obiegowym opiniom, nie mamy wielowiekowej tradycji produkcji cydru - podkreślił Maciej Nowicki .

- W 2014 roku kiedy wprowadzono embargo na polskie jabłka była akcja, żeby jeść polskie jabłka, pić polskie cydry i faktycznie rozpoznawalność i mówienie o polskim cydrze było wtedy bardzo duże - tłumaczył gość programu. - Niestety później rozpoczął się proces wypaczeń, który trwa do tej pory, czyli to, co możemy znaleźć na półkach sklepów, czyli tzw. cydr przemysłowy, który z prawdziwym cydrem rzemieślniczym nie ma wiele wspólnego.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Maciej Nowicki i Małgorzat Minta (Festiwal Polski Cydr Online)

Data emisji: 30.05.2020

Godzina emisji: 10.00


Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak