Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan sztuczna inteligencja gotowanie kuchnia nowe technologie czatbot
Sery i ich tajemnice - Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów. Zobacz więcej na temat: Dwójka ser Łukasz Modelski
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska arbuz
Polacy spożywają za dużo soli. "Lubimy dosalać nawet słone potrawy" Zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla dorosłego zdrowego człowieka dawka sodu to ok. 5 g na dobę. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli. Tymczasem średnie spożycie wynosi obecnie ok. 10,8 g dziennie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski dieta zdrowie medycyna sól przyprawy
Trwa sezon na śliwki. Co można z nich przygotować? Węgierki, mirabelki, renklody - to kilka odmian śliwek, które właśnie teraz mamy szansę jeść, bo w całej Polsce trwa śliwkobranie. Co można z nich przyrządzić? To między innymi ciasta czy powidła. A co dawniej z nich gotowano i pieczono? O starszych i nowszych przepisach opowiedziała blogerka kulinarna Joanna Grabowska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska owoce śliwki
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak gotowanie kuchnia Bogdan Gałązka
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria desery
Ogórki są zdrowie i smaczne. Co możemy przygotować z nich w kuchni? Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków, chociaż czasami są niesłusznie niedoceniane. Dlaczego? - Ogórek może nam pomóc dobrze się nawodnić, szczególnie w upalne dni - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka Marta Kielak. Jakie potrawy możemy przygotować z ogórków? Zobacz więcej na temat: zdrowie Izabela Kostyszyn ogórki dieta Marta Kielak Krzysztof Szulborski
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie kuchnia słodkości
Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę? Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". Zobacz więcej na temat: czekolada KSIĄŻKA przepisy kulinarne Czwórka Olga Ivanowa-Gutowska słodycze zdrowie Kamil Jasieński kulinaria kakao
Producent paluszków "Beskidzkich" odremontował zniszczoną halę. Pracownicy wrócili do pracy Kilka tygodni po pożarze zakładów produkujących paluszki "Beskidzkie" praca ruszyła na nowo. Już wcześniej prezes firmy zapowiadał, że wszyscy pracownicy zachowają wynagrodzenia, a w tym czasie właściciele odremontowali największą z hal. Już teraz do pracy może wrócić około połowy pracowników. Zobacz więcej na temat: Karol Surówka pożar Mateusz Bożek Paluszki Beskidzkie gastronomia
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia tajska kuchnia regionalna kulinaria dyplomacja
Kuchnia francuska - Jurek Sobieniak i jego ulubione smaki W kolejnej odsłonie audycji "Męskie gotowanie" studio Czwórki odwiedził Jurek Sobieniak, a że tematem była kuchnia francuska, nie zabrakło barwnych opowieści i przepisów "że palce lizać". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska Marcin Jankowski
OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia. Zobacz więcej na temat: POLSKA rosół żywność GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Japonia Kamil Jasieński
Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. Zobacz więcej na temat: POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie Łukasz Modelski