Polskie Radio
Section05
jedzenie

Cukier krzepi czy szkodzi?

O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 jedzenie cukier cukierki dieta cukrzyca

Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem

Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu.
Zobacz więcej na temat:  żywność jedzenie moda gotowanie dieta