Ostrzeżenie GIS. Chodzi o łyżkę cedzakową Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed używaniem łyżki cedzakowej znanej marki. Przedmiot ten nie powinien mieć styczności z żywnością, ponieważ przenoszą się z niej substancje mogące być zagrożeniem dla naszego zdrowia - wynika z poniedziałkowego komunikatu. Zobacz więcej na temat: zdrowie POLSKA GIS żywność handel sklepy
PREMIUM Jagodziankowy spór. Skąd bierze się ich cena? Zapytaliśmy Latem wracają na cukiernicze salony i prowokują wielką debatę. Dla jednych to smak dzieciństwa, dla innych drożdżowy luksus za zbyt wysoką cenę. O jagodziankowy spór zapytaliśmy właścicielkę cukierni Urszi Cakes, przedstawicieli piekarni Lubaszka oraz influencerkę kulinarną Natalię Maszkowską. Zobacz więcej na temat: POLSKA jagodzianka przedsiębiorca
Dorsz czy tańszy zamiennik? Czarniak coraz popularniejszy w smażalniach Czarniak nazywany jest dorszem czarnym, część właścicieli nadmorskich lokali sprzedaje go więc jako dorsza. Sęk w tym, że są to dwie różne ryby a do tego czarniak jest dużo tańszy. Zobacz więcej na temat: turystyka
Grzybowa plantacja w domu - to możliwe! Szczypiorek, bazylia, rukola, a nawet cukinia i pomidory z powodzeniem rosną na naszych domowych parapetach. Okazuje się, że w domach możemy hodować też grzyby - jak to zrobić opowiemy w "Szanuj zieleń". Zobacz więcej na temat: Czwórka grzyby
Popularne chipsy wycofane ze sprzedaży. Jest komunikat GIS Chodzi o znane chipsy Lays, w których znaleziono "potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności". Partia produktu jest obecnie wycofywana ze sklepów, a polski dystrybutor zwrócił się do klientów z apelem o zwrot zakupionych paczek. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność zdrowie zagrożenie
Miasto, makaron i mit. Prawdziwa historia włoskiego jedzenia W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Pawłem Bravo, który opowiadał o książce "Delizia! Wielka historia Włochów i ich jedzenia" Johna Dickie'ego. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Włochy
Książka, która zabiera czytelników w podróż po japońskiej gastronomii "Umami. Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni i specjalne przepisy. Wszystko o japońskiej gastronomii" to książka, które autorem jest Tomasz Cegielski. W Dwójce zaprosiliśmy na kulinarną rozmowę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Tokio Dwójka
Matcha - czym jest i jakie ma właściwości? Czy picie matchy jest dobre dla zdrowia? Japońska zielona herbata matcha zyskuje w Polsce na popularności. Smak ma dość charakterystyczny i nie przypadnie do gustu każdemu. Czy warto jej spróbować? Jakie korzyści dla naszego zdrowia płyną z jej regularnego picia? Zobacz więcej na temat: herbata Japonia dieta
Zdrowe grillowanie. Warto wcześniej przygotować mięso i używać tacek aluminiowych W grillowaniu przede wszystkim chodzi o miłe spędzenie czasu w dobrym towarzystwie. Jeśli jednak chcielibyśmy również zadbać o to, by przyrządzane przez nas potrawy były zdrowe, warto zastosować się do kilku zasad. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie dieta
Uprawy bananów zagrożone. Czy owoc zniknie z naszej diety? Uprawy banana na świecie stoją w obliczu poważnego kryzysu. Do 2080 roku powierzchnia nadająca się pod uprawy eksportowe może zmniejszyć się aż o 60 proc. Przyczyną tego alarmującego zjawiska są zmiany klimatyczne, które coraz silniej uderzają w regiony zależne od produkcji bananów. Eksperci ostrzegają, że jeśli nie zostaną podjęte pilne działania, banany mogą wkrótce stać się dobrem luksusowym. Zobacz więcej na temat: rolnictwo kryzys klimatyczny Gwatemala Ameryka Południowa ŚWIAT
"Uczta Chrobrego" - dania inspirowane kuchnią piastowską w restauracjach w Gnieźnie Potraw inspirowanych kuchnią piastowską można będzie spróbować przez cały czerwiec w Gnieźnie, w ramach projektu "Uczta Chrobrego". Projekt wpisuje się w jubileusz 1000-lecia koronacji pierwszych królów Polski. Zobacz więcej na temat: Gniezno turystyka Piastowie
Owady w jedzeniu. „Nie czytamy etykiet” Czy Unia Europejska „każe nam jeść robaki”? W jakich warunkach odbywa się w Polsce produkcja owadów jadalnych? Jakie obowiązki mają producenci takiej żywności?W najnowszym odcinku podcastu „Sprawdzam” na te i inne pytania odpowiada prof. Ewelina Hallmann. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek podcast owady żywność
Strefa Gazy cierpi głód. "Umrze 14 tys. dzieci" W ciągu zaledwie kilku dni w Strefie Gazy z głodu zmarło co najmniej 29 osób - to dzieci i osoby starsze. Ministerstwo zdrowia Autonomii Palestyńskiej alarmuje, a ONZ ostrzega: tysiące najmłodszych wciąż walczy o życie. Pomimo zniesienia blokad pomoc humanitarna dociera zbyt wolno. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Izrael Strefa Gazy dzieci wojna
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jajko chleb wypieki Kościół
Rosjanie przejęli firmę z USA. Chcą, aby karmiła armię Kreml planuje wykorzystać firmę z USA, która została przejęta przez Rosjan, do produkcji żywności dla swoich żołnierzy. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Rosja USA żywność żołnierze
Zawrotna kariera leku na otyłość. Czy rzeczywiście jest on w stanie zmienić życie? Rośnie liczba osób zmagających się z otyłością a wraz z nią - popularność leczenia farmakologicznego tego problemu. Jego skuteczność, polegająca na redukcji apetytu i poprawie uczucia sytości, często zachęca do szybkich i łatwych rozwiązań. Ale czy to dobre rozwiązanie? Zobacz więcej na temat: zdrowie otyłość dieta Ozempic
E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia? W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). Zobacz więcej na temat: żywność chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska
Poznać stolicę od kuchni: ostatnie dni wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" Interesuje Cię, co i na czym jadali mieszkańcy Warszawy w dawnych wiekach? A może sam chcesz przyrządzić jakieś danie według starych przepisów? Jeszcze tydzień, do 17 kwietnia, w Muzeum Warszawy trwa wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Zobacz więcej na temat: KULTURA Muzeum Warszawy kuchnia historia Polski wystawa Trójka