Co jedli nasi przodkowie? "Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna" - My mamy takie wyobrażenie o polskiej kuchni, że to jest ziemniak i schabowy. Warzywa korzeniowe, kasze, kiszonki, ryby - to są rzeczy, z których nasi przodkowie potrafili zrobić wszystko. Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna - powiedziała w audycji "Folder ulubione" Maria Paszyńska, autorka kanału Smaki Historii. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska żywność
Dlaczego dzieci mają taką słabość do słodyczy? Jak ograniczyć cukier w dziecięcej diecie? - Słodycze to jest zawsze temat numer jeden na konsultacjach - przyznała w audycji "Cztery pory roku" Małgorzata Polowczyk, psychodietetyk dziecięcy. Jak mądrze podejść do tematu? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska żywność dieta słodycze cukier
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT restauracja Austria Wiedeń Włochy kuchnia włoska pizza żywność praca
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Muzeum Warszawy Anna Stempniak Warszawa kuchnia
Spróbuj aplikację Too Good To Go. Uratuj jedzenie i zaoszczędź pieniądze 16 października to Światowy Dzień Żywności. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia? Jak je ratować? Pomocna może być specjalna aplikacja. Zobacz więcej na temat: ekologia Polskie Radio Marta Hoppe
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb żywność pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
GIS alarmuje. Uważaj na ten produkt Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek nowe ostrzeżenie. Komunikat dotyczy obecności glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją lub alergią może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS Główny Inspektor Sanitarny dieta żywność
"Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty". Film o tradycji przedmieść Tokio Podczas Warszawskiego Festiwalu Filmowego będzie miała miejsce premiera filmu "Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty". Twórcy filmu opowiedzieli w Dwójce o swoich motywacjach i zamiarach związanych z otwarciem restauracji na przedmieściach Tokio. Zobacz więcej na temat: Dwójka kino Japonia Yoshinori Ishi Jan Kanty Zienko FILM KULTURA
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt z Lidla Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność zdrowie Główny Inspektor Sanitarny GIS lidl społeczeństwo
Czym jest żywność ultraprzetworzona i dlaczego powinniśmy jej unikać? Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną. Chodzi tu o żywność, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm po takim jedzeniu? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność Chris van Tulleken
Ryby w kuchni starożytnego Rzymu W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Alko-tubki znikają ze sklepów. Zapowiedź zmian w prawie Na sklepowe półki trafił produkt zawierający alkohol, łudząco podobny do opakowań owocowego musu dla dzieci. Może to prowadzić do pomyłek podczas zakupów - ostrzega m.in. ministra edukacji. "Ten numer u nas nie przejdzie" - oświadczył premier i zapowiedział poważne konsekwencje. Tymczasem producent podjął decyzję o wycofaniu alko-tubek. Zobacz więcej na temat: żywność alkohol dzieci prawo
"Delisie" - polski komiks, który znalazł fanów także w Kanadzie Kulinarna seria komiksowa Magdaleny Kani i Macieja Kura wydawana jest w Polsce i Kanadzie. Cykl uzupełnia gra planszowa, rozgrywająca się w świecie Delisi. Zobacz więcej na temat: komiks literatura kulinaria
Polska co roku marnuje prawie 5 mln ton żywności! Jak to zmienić? Co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. Niestety, za ponad 60 proc. odpowiadają konsumenci, czyli my. Jak przeciwdziałać temu zjawisku, co robić, aby marnować mniej żywności? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA żywność marnowanie żywności ekonomia ekologia Robert Grzędowski Trójka zakupy oszczędzanie
Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna Jak pokazuje raport kampanii "Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia" Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Polacy i Polki nadal nie wiedzą, jak rozpoznać żywność ekologiczną. Zobacz więcej na temat: ekologia żywność
Kiszonki - wsparcie mikrobiomu Gościem audycji była Veronika Szwejk, współautorka (obok Mikołaja Batora) książki "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom". Zobacz więcej na temat: Dwójka zdrowie Łukasz Modelski
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Może sushi? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Czym jest "sushi" i jak odmienia się to słowo w polszczyźnie? Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych
Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan sztuczna inteligencja gotowanie kuchnia nowe technologie czatbot