Jedzenie – jak go nie marnować?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2020 10:30
W polskich piekarniach powstaje nawet do kilku ton odpadów tygodniowo. Naukowcy z olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk tworzą właśnie aplikację dla piekarń, która ma ograniczyć marnowanie żywności. Aplikacja ma tak zaplanować produkcję, aby wszystko udało się sprzedać.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Yummypic/Shutterstock

Dzisiaj jest Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak obliczają specjaliści, jako konsumenci marnujemy aż 1/3 żywności, którą kupujemy. – Wyobraźmy sobie, że do domu przychodzimy z trzema torbami zakupów i statystycznie rzecz ujmując, jedna z nich ląduje w koszu na śmieci! – tłumaczy obrazowo Dorota Jezierska z Federacji Polskich Banków Żywności. 


Posłuchaj
05:31 2020_09_29 10_17_09_PR3_Byle_do_13.mp3 Dziś jest Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia (Byle do 13/Trójka)

Polska jest na piątym miejscu w UE pod względem ilości marnotrawionej żywności. Co roku statystyczny Polak wyrzuca aż 247 kg jedzenia! Pomysłów na walkę z takim wielkim marnotrawstwem jest wiele – zarówno na poziomie konsumentów, jak i producentów. W pierwszym wypadku chodzi np. o unikanie robienia zakupów impulsywnych czy o chodzenie do sklepów z listą zakupów.

W przypadku producentów chodzi o optymalizację procesu produkcji. Przykładem jest aplikacja dla piekarni. – Chcemy pokazać piekarniom, co można zmienić albo w procesie produkcyjnym, albo w podejściu do klienta. Np. czy on potrzebuje bułek o poranku, a może wieczorem, kiedy już wraca z pracy? – mówi prof. Małgorzata Wronkowska z olsztyńskiej filii PAN, koordynator projektu.

***
Tytuł audycji: Byle do 13
Prowadzą: Agnieszka Furtak-BilnikPiotr Majewski
Autorka materiału reporterskiego: Monika Suszek
Data emisji: 29.09.2020
Godzina emisji: 10.17

pr/kr

Czytaj także

Banki Żywności i ich pomoc w czasie pandemii koronawirusa

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2020 23:55
Z powodu epidemii COVID-19 coraz więcej osób pozbawionych środków do życia potrzebuje pomocy, a Banki Żywności mają jeszcze więcej pracy, niż dotychczas.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zanim pojawi się nadwaga. Jak zmienić nasze nawyki?

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2020 22:19
–  Każde działania mające na celu walkę z nadwagą i otyłością i rozwojem licznych chorób wynikających z nadmiernej masy ciała jest dobrym działaniem. 74 różne badania prowadzone na świecie pokazują jednak, że wprowadzenie podatku cukrowego nie zmieniają stanu zdrowia – przekonuje dr Hanna Stolińska, dietetyk. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienne przetwory… z pomysłem

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 13:00
Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. 
rozwiń zwiń