Kuchnia słowacka i jej tożsamość

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2024 13:00
Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków.
Kwaśnica jest jedną z najpopularniejszych zup na Słowacji
Kwaśnica jest jedną z najpopularniejszych zup na SłowacjiFoto: Shutterstock/Ezume Images

W audycji zastanawialiśmy się nad tym, czy jest to kuchnia stereotypowa i czy słowacka tożsamość kulinarna się zmienia. Było też sporo o słowackim winie.

Naszym gościem był Jan Bošnović - jeden z największych promotorów Słowacji, były dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce.

Posłuchaj
28:51 2024_03_17 12_29_48_PR2_Droga_przez_make.mp3 Kuchnia słowacka i jej tożsamość (Droga przez mąkę/Dwójka) 

W jednej z poprzednich audycji:

Fermentacja precyzyjna - nowa era w produkcji żywności

Na czym polega fermentacja precyzyjna? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Jakie produkty można dzięki niej uzyskać? W jaki sposób może wpłynąć na przemysłowa produkcję żywności? O alternatywnej żywności w "Drodze przez mąkę" opowiedziała dr Bogna Borowiec.

Czytaj także:

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Jan Bošnović

Data emisji: 17.03.2024

Godz. emisji: 12.30

mo/pg

Czytaj także

Kultura Japonii w wersji kulinarnej

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2024 13:00
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rodzinne fascynacje w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2024 14:37
Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy.
rozwiń zwiń