Kulinarne wędrówki po kraju Małopolska jest stolicą czosnku, Budachów w województwie lubuskim - pierogów ruskich, Trzebiatów – kasz, Gołdap - kartaczy. Gdybyśmy z różnych regionów Polski powybierali to, co dla nich kulinarnie najbardziej charakterystyczne, stworzylibyśmy bardzo ciekawą i rozmaitą dietę. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA podróże kulinaria
Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy" Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie kulinaria gotowanie żywność Kamil Jasieński
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego - Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Czwórka kulinaria gotowanie hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Jak przyrządzić Camembert w panierce z żurawiną Bohaterem w kuchni Polskiego Radia Dzieciom był ser Camembert. Zrobiliśmy wspólnie ze słuchaczami Polskiego Radia Dzieciom pyszne danie łącząc ten ser z żurawiną, dla przełamania smaku. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie
Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany? Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria wypieki Piotr Firan Dominika Klimek
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja gastronomia kulinaria Łukasz Modelski
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria kuchnia polska tradycja STYL ŻYCIA
Pyszne i puszyste gofry W kuchni Polskiego Radia Dzieciom zrobimy wspólnie gofry. Przyjrzymy się również ich historii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie kulinaria
Daria Ładocha: gotuję, bo mam apetyt na życie 15 lat temu nie przypuszczała, że będzie gotować. Ani że zostanie kulinarną gwiazdą. - Studiowałam dziennikarstwo, prowadziłam agencję reklamową, niby nie byłam nieszczęśliwa, ale czułam, że to nie jest moje miejsce - wspomina Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Michał Misiorek kulinaria hobby
Cukierniczy design. Jak projektować słodycze? Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Beata Kwiatkowska kuchnia kuchnie świata
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek Dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom stworzymy bardzo smaczne i proste, a jednocześnie efektowne danie, czyli wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM kulinaria gotowanie
Dobrze skomponowane menu Fryderyka Chopina - Choć nie mówił o tym głośno, był smakoszem. Może nie tak wielkim, jak jego rówieśnik Rossini, ale kiedy już siadał do stołu potrafił docenić dobre jedzenie i dobre restauracje - mówi Wojciech Bońkowski autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta kulinaria Beata Kwiatkowska muzyka klasyczna Fryderyk Chopin
Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku - Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Francja KULTURA
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia? Czy dzięki jedzeniu łatwiej można zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I? Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie kulinaria Czwórka
Marta Dymek o tym jak znaleźć ulubione smaki - W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia wegetariańska zdrowie dieta Michał Piwowarek
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja gastronomia Łukasz Modelski