Polskie Radio
Section05
kulinaria

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Łapanowski Czwórka kulinaria gotowanie hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA

Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO]

Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa.
Zobacz więcej na temat:  wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria kuchnia polska tradycja STYL ŻYCIA