Śmierć pszczół to koniec naszej cywilizacji

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 11:10
Pszczoły kojarzą się głównie z miodem, ale tak naprawdę są niezbędną częścią naszego ekosystemu. W Warszawie rezydują na dachu luksusowego hotelu, a ich życiu i pracy pszczelarza przyglądał się Błażej Prośniewski.
Audio
  • Zrób sobie ul - instrukcja obsługi pasieki na dachu (Poranek OnLine/Czwórka)
Pszczoły z pasieki na dachu hotelu Hyatt
Pszczoły z pasieki na dachu hotelu HyattFoto: mat. promocyjne/Hyatt Regency Warsaw

Od kilku lat głośno mówi się o masowym ginięciu pszczół - nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej. Eksperci ostrzegają, że śmierć tych owadów oznacza koniec naszej cywilizacji, bo kluczową wartością, jaką dają nam pszczoły, jest "usługa" zapylenia. Jak wyliczono, spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które wytwarzają 90 procent naszego pożywienia, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły. Dlatego pszczelarze i ekolodzy zachęcają do urządzania pasiek na dachach budynków w mieście, tak ja uczynił to  warszawski hotel Hyatt - jedyny w Polsce hotel z ulami i własnym miodem.

 - Mamy profesjonalnego pszczelarza z dużym doświadczeniem i własną pasieką na Podkarpaciu - mówi Karolina Gochnio. - Odwiedza nas raz na dwa tygodnie i sprawdza czy wszystko jest w porządku.

Z hotelowej pasieki pochodzi miód "Łazienki Gold", który jest serwowany gościom Hyatt Regency.

Jak się okazuje pasiekę założyć może każdy z nas, więcej problemów jest z jej utrzymaniem: - Niezbędna jest specjalistyczna wiedza z zakresu biologii pszczół, czy życia rodzin pszczelich - wyjaśnia Tadeusz Sabat, szef Polskiego Związku Pszczelarskiego. - Taką wiedzę można zdobyć z książek, praktykując u doświadczonego pszczelarza albo wybierając naukę w jedynym w Europie technikum pszczelarskim w Pszczelej Woli.

A ile to wszystko kosztuje?  Dowiesz się słuchając nagrania z "Poranka OnLine".

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Czytaj także

Twórczy recykling: trashion i recyclart

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2013 17:30
Trashion i recyclart to nowe tendencje we współczesnej modzie i designie, które bazują na surowcach wtórnych. Nadawanie nowego życia starym rzeczom i tworzenie z nich małych dzieł sztuki cieszy się dużą popularnością, także w naszym kraju, o czym przekonała się Kasia Kornet.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Weganizm to nie dieta – to sposób życia

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2013 12:07
Zwolennicy weganizmu dążą do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Zatem wegetarianizm jest częścią składową weganizmu.
rozwiń zwiń