Posiłek z rekina i wulkaniczny pył. Odwiedzamy Islandię

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2020 21:57
Jak żyje się w miejscu, gdzie średnia temperatura w lipcu wynosi 11 stopni? Jak smakuje zgniły rekin? Czy warto odwiedzić – zwłaszcza zimą, miejsce w Europie, gdzie są można chodzić po polach lawy i korzystać z licznych basenów termalnych? O Islandii rozmawialiśmy z Anną Kobus​.
Audio
  • Mięso z głowy barana i zorze polarne. Jedziemy na Islandię (Czat Czwórki)
Krajobraz Islandii
Krajobraz IslandiiFoto: Shutterstock.com

Kraj najszczęśliwszych ludzi

Według sondaży Islandia to kraj, w którym żyją najszczęśliwsi ludzie na Ziemi. Wyspy nie można objechać pociągiem, bo nie ma tam torów kolejowych. Nie jest to najtańszy kierunek turystyczny, ale cenę rekompensują czynne wulkany, lodowce, wodospady i gejzery. Jak zwiedzać Islandię i co warto tam zobaczyć? 

Polowanie na zorze na księżycowej wyspie

Islandia jest zupełnie inną krainą zimą i latem. Przewodniczka Anna Kobus przekonywała, że nie należy bać się niskich temperatur. O czym zatem należy pamiętać odwiedzając ten region zimą? Z pomocą przychodzą przydatne aplikacje. - Na safetravel.is znajdziemy informacje o zmieniających się warunkach pogodowych, gdzie zobaczymy zorzę polarną, albo gdzie w regionie są zamknięte drogi - mówiła.

Tu dogadasz się po angielsku i... po polsku

A zwiedzać wyspę, jak radziła podróżniczka najlepiej jest samochodem. Dzięki niemu dojedziemy w każde miejsce, do którego prowadzi utwardzona droga. Na Islandii działa wiele wypożyczalni, które udostępniają wypożyczenie auta nawet na kilkanaście dni. Możemy mieć pewność, że spotkamy tam też wielu Polaków, którzy są największą mniejszością na wyspie. - Islandczycy bardzo cenią Polaków, bo liczy się tam każda ręka do pracy. Liczba turystów z roku na rok wciąż rośnie, pomoc jest potrzebna zwłaszcza w tym sektorze. Region poza niezwykłym ukształtowaniem terenu przyciąga też dostępnością. Jest tam bardzo bezpiecznie i wszędzie dogadamy się w języku angielskim. 

A czego można tam spróbować? Bardzo popularne są tam... hot-dogi. Można spróbować mięsa sfermentowanego rekina, mięso z głowy barana, czy skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny przypominający jogurt.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi:  Piotr Firan 

Materiał: Justyna Tylczyńska

Data emisji: 2.02.2020

Godzina emisji: 15.10

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak