Banh mi. Aromatyczna wietnamska bagietka

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2020 18:15
Banh mi wygląda trochę jak hot dog ale smakuje zupełnie inaczej. Ta bagietka z mąki ryżowej i pszennej, nadziana mięsem i warzywami to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Przyrządziliśmy ją wspólnie z Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.
Audio
  • Jak przygotować domowe banh mi? (Nie na żarty/Czwórka)
Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.
Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.Foto: Mateusz Kulik/Czwórka

Na banh mi składa się kilka składników obowiązkowych, ale jak podkreślała specjalizująca się w tej wietnamskiej kanapce szefowa kuchni Chi Mai dodatki zależą od pomysłowości i gustu osoby, która ją przyrządza. - Jedni dodają masło, my wykorzystujemy majonez. Dodajemy pasztet domowej roboty i pozostałe składniki. Banh mi znajdziecie zazwyczaj w dwóch odsłonach: wegetariańskiej i mięsnej. Zwieńczeniem kanapki są warzywne dodatki takie jak marynowana marchewka, pikle i świeża kolendra i ostry sos - mówiła. 

A skąd w Wietnamie pojawiła się bagietka? Wszystko za sprawą Francuzów, którzy w XIX wieku założyli tam swoją kolonię. Pieczywo swój wyjątkowy smak zawdzięcza mące ryżowej, z której jest wypiekana. Charakteru dodaje jej oryginalna kompozycja składników. 

Jak przygotować Banh mi?

Składniki:

  • Masło lub majonez
  • Wietnamski pasztet
  • Kolendra
  • do chua - pikle z marchewki
  • Sos Sriracha
  • Omlet (z 2-3 jajek)
  • Pieczona wieprzowina (opcjonalnie)

Przepis:

Bagietkę, masło lub majonez do wyboru, ogórki, piklowaną marchewkę, paprykę chili, dużo zielonej kolendry, grillowaną i pieczoną wieprzowinę, sos sriracha lub inny łagodny jeżeli nie lubicie ostrych smaków. W wersji wege dodajcie grillowane tofu, a jak lubicie jajka to omlet. W oryginalnych przepisach znajdziecie też cynamonowy pasztet. Bagietkę rozcinacie, smarujecie sosami, pasztetem i nadziewacie mięsem i warzywami. Smacznego!

Z czego robi się wietnamski pasztet? Ile zajmie nam przygotowanie banh mi? I ile będzie nas to kosztowało? O tym w nagraniu. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.

Data emisji: 8.02.2020

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak