Polskie Radio Dzieciom

Osiemnastowieczne sposoby żywienia. Jak jadał król Stanisław August Poniatowski

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2023 10:10
Jest coraz więcej dowodów naukowych na to, że dobrze skomponowana dieta potrafi skutecznie wzmacniać proces leczenia, a jeśli ktoś odżywia się mądrze i dba o to, co i ile nakłada na talerz, to ma szansę żyć dłużej i zdrowiej. W Strefie Rodzica przenosimy się w czasie i poruszamy temat rewolucji kulinarnej na polskim dworze w XVIII wieku. 
Jak jadał król Stanisław August Poniatowski - o tym w audycji PRD.
Jak jadał król Stanisław August Poniatowski - o tym w audycji PRD.Foto: Shutterstock.com/Olinchuk

Czy zaproponowane wtedy zmiany odżywiania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego spotkałyby się dziś z aprobatą lekarzy oraz dietetyków? Czy możemy czerpać z wzorców zaproponowanych w XVIII wieku, by wyszło nam to na zdrowie?

W tym czasie mamy do czynienia ze starciem dwóch kuchni, kuchni barokowej i bardziej nowoczesnej, którą możemy nazwać klasycystyczną – tłumaczył dr hab. Jarosław Dumanowski – Ta pierwsza nawiązywała do różnych swojskich wzorców kojarzonych z polskością, z surowym katolickim postem, czyli ograniczeniem jedzenia mięsa, a nawet nabiału oraz uciekała się do różnych smakowych i estetycznych efektów opartych na kontraście. Operowała różnymi skrajnymi wrażeniami, stąd też w tym pierwszym sarmackim barokowym typie uwielbiano skomplikowane, kontrastowe zestawienia bardzo różnych smaków. 

Posłuchaj
59:26 2023_03_28 21_00_38_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Osiemnastowieczne sposoby żywienia. Jak jadał król Stanisław August Poniatowski_Strefa Rodzica 28 marca godz. 21:00

Ten drugi typ to przykład kuchni spokojnej w smaku i stylistyce, która odrzucała zestawienia ostrych, słodkich i kwaśnych smaków. Uważano, że smak powinien być prosty i jednolity, że ostre egzotyczne przyprawy to przejaw złego smaku. Poza tym uważano, że post należy zliberalizować, a religia nie jest tak ważna. Był to swego rodzaju sprzeciw wobec postnej tradycji religijnej. Nie jest to więc wybór bardziej dietetyczny – wyjaśnił gość Strefy Rodzica.

Paul Tremo był utalentowanym francuskim szefem kuchni, który sprawował nadzór kulinarny na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Reprezentował modę zachodnią w dziedzinie kulinarnej. To właśnie on wprowadził na dwór nowoczesne techniki kulinarne. Pojawiła się chociażby bardzo zaawansowana technika redukcji, czyli odparowywania tłuszczów, by uzyskać kwintesencję smaku.  

Więcej o tym, jak wyglądało żywienie w czasach króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i czy warto wykorzystać tę wiedzę dla wzmocnienia zdrowia naszego, jak i całej rodziny w audycji Strefa Rodzica na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zapraszamy do wysłuchania.  

Audycja: Strefa Rodzica

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: prof. .Jarosław Dumanowski - historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Data emisji: 28.03.2023 Godzina emisji: 21:00

 

Zobacz także