Polskie Radio Dzieciom

Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód”

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2017 12:00
Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Rośliny, Owady i Miód” to wyjątkowe wydarzenie dla głodnych wiedzy o dobrym jedzeniu - poleca Polskie Radio Dzieciom.
Warszawski Festiwal Kulinarny
Warszawski Festiwal KulinarnyFoto: materiały organizatora

W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach.

Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Zaproszenia do zdobycia na stronie ich ilość jest ograniczona.

Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystówi rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia. 

Pan Grzegorz Łapanowski był także gościem Popołudnika w Polskim Radiu Dzieciom. Zapraszamy do posłuchania rozmowy:


Posłuchaj
17:32 Rozmowa z Grzegorzem Lapanowskim.mp3 Rozmowa z Grzegorzem Łapanowskim w PRD

 

Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.

Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.

Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue na stanowisku Grohe.

Na zakończenie Festiwalu  Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Warsztaty poprowadzą Jakub Emanuel Malec - Szef Kuchni hotelu Novotel Warszawa Centrum oraz Magdalena Święciaszek – aktywistka ruchu Slow Food Youth Warszawa.Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.

Wydarzenie poleca: Polskie Radio Dzieciom

Zobacz także