Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 10.10.2016

Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

- Wszystko zależy od tego, który tytuł wybierzemy. Jeśli ktoś zdecyduje się na film "Julie i Julia", otrzyma solidna lekcję historii gotowania - przekonuje dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
Posłuchaj
  • O filmach, które są jak książki kucharskie opowiada dziennikarka Małgorzata Minta (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Bohaterka filmu Nory Ephron nie przepadała za swoja pracą sekretarki i postanawia w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki amerykańskiej kucharki i autorki programów kulinarnych Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". - W "Julie i Julii" sporo jest scen, w których pokazuje się jak coś jest przyrządzane. Orientujący się w sztuce kulinarnej widz może wyciągnąć coś dla siebie - opowiada gość Czwórki i dodaje, że plan filmowy to także poligon doświadczalny dla samych aktorów.

Czego do roli w filmie "Szef" musiał nauczyć się Jon Favreau i dlaczego warto oglądać kulinarne dokumenty - dowiesz się słuchając całej rozmowy.

​***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)

Data audycji: 9.10.2016

Godzina audycji: 15.07

kul/kd