Czwórka
Ula Kaczyńska
10.10.2016
Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?
- Wszystko zależy od tego, który tytuł wybierzemy. Jeśli ktoś zdecyduje się na film "Julie i Julia", otrzyma solidna lekcję historii gotowania - przekonuje dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
Posłuchaj
-
O filmach, które są jak książki kucharskie opowiada dziennikarka Małgorzata Minta (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także
Bohaterka filmu Nory Ephron nie przepadała za swoja pracą sekretarki i postanawia w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki amerykańskiej kucharki i autorki programów kulinarnych Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". - W "Julie i Julii" sporo jest scen, w których pokazuje się jak coś jest przyrządzane. Orientujący się w sztuce kulinarnej widz może wyciągnąć coś dla siebie - opowiada gość Czwórki i dodaje, że plan filmowy to także poligon doświadczalny dla samych aktorów.
Czego do roli w filmie "Szef" musiał nauczyć się Jon Favreau i dlaczego warto oglądać kulinarne dokumenty - dowiesz się słuchając całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data audycji: 9.10.2016
Godzina audycji: 15.07
kul/kd