Polskie Radio
Section05

gotowanie

Kuchnia z poszanowaniem klimatu - jak gotować smacznie i odpowiedzialnie

Jak gotować tak, by było nie tylko smacznie i zdrowo, ale też w zgodzie ze środowiskiem? W rozmowie o kuchni zrównoważonej sprawdzimy, jak ograniczać marnowanie jedzenia i nadmiar opakowań, jak wybierać produkty lokalne i sezonowe oraz w jaki sposób dawać drugie życie resztkom. Naszym gościem był Paweł Płaczek, autor książek kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Patryk Michalski ekologia

Łukasz Kuropaczewski w rozmowie z Magdą Mikołajczuk: uważam siebie za szczęściarza, mogę żyć dzięki muzyce i spełniać marzenia

Jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich gitarzystów klasycznych, wirtuozem występującym na całym świecie (m.in. ze śpiewakiem Jakubem Józefem Orlińskim, skrzypkiem Danielem Hopem i piosenkarzem Bryanem Adamsem). Gościem Magdy Mikołajczuk w audycji "Po drugiej stronie lustra" był Łukasz Kuropaczewski. 
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Kuropaczewski gitara muzyka rozrywkowa Magda Mikołajczuk muzyka klasyczna Zobacz także

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie kuchnia kulinaria zdrowie