Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 13.02.2017

Sztuka, która smakuje. "Jedzenie jak malowane"

- Akwarele pasują do jedzenia. Beza Pavlova namalowana takimi farbami wygląda bardzo apetycznie i lekko - opowiada Aleksandra Cieślak.
Posłuchaj
  • Aleksandra Cieślak o książkach do jedzenia, jedzeniu do czytania i innych smakołykach związanych ze sztuką (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
leopold tyrmand 1200 pap.jpg
Leopold Tyrmand. "Kelner z przypadku"

Jest graficzką, ilustratorką, autorka tekstów, blogerką oraz absolwentką Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Jest także łasuchem. - Pracuję w domu, podjadam właściwie cały czas i mogę powiedzieć, że z kuchni uciekam w sztukę - opowiada.

Motywy kulinarne przewijają się w jej twórczości i są obecne m.in. w "Książce do zrobienia", za sprawą angielskiego filozofa. Do jakiego kulinarnego rysunku zainspirował ją Francis Bacon? Co znajdziemy w "Piwnicy"? Kim był "kucharz, który z każdego potrafił zrobić marmoladę"? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Aleksandra Cieślak (graficzka)

Data audycji: 12.02.2017

Godzina audycji: 15.14

kul/gs