Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 06.11.2018

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".

Okładka książki "Jajko. Znakomite przepisy na potrawy z jajek", Zofia i Katarzyna Pilitowskie Okładka książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej", Zofia i Katarzyna Pilitowskie

- Piszemy chyba o wszystkich wariacjach na temat jajek. Nie chciałyśmy zamykać tego produktu w żadnych ramach. Pokazujemy, że nadaje się nie tylko na śniadanie - opowiadały w studiu Czwórki. 

- Utylitarność jest bardzo ważna w kuchni. Innym produktem, który ma tak wiele zastosowań, jest chyba tylko ziemniak. Jajko pojawia się w kuchniach na każdej szerokości geograficznej - przekonywały.

Ile zastosowań może mieć jajko? Czy można je ukisić? Jak przygotować kanapkę zwaną "bramami raju"? Czy autorki znają sposób na przygotowanie doskonałego jajka w koszulce i ile przepisów na jajko na miękko podają w książce? Co myślą o wegańskich odpowiednikach jajek? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

Odcinamy się od zasady "karty śniadaniowej". Hołdujemy idei, że śniadanie jest dobre o każdej porze Katarzyna Pilitowska


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Zofia i Kasia Pilitowskie (autorki książki o jajkach)

Data emisji: 6.11.2018

Godzina emisji: 8.10

ac/pj