Polskie Radio
Section05

zdrowe odżywianie

Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy

- Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta odżywianie jedzenie dieta dietetyk Michał Wrzosek Piotr Galus

Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego?

Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. 
Zobacz więcej na temat:  zdrowie i dieta grzybobranie zdrowie dziecka radio dla rodziców radio dla dzieci radio bez reklam

Walka z otyłością. Rozwiązanie polskich naukowców pozwoli łatwiej zdiagnozować chorobę

Rubid, potas, żelazo i brom - stężenie tych pierwiastków w tkankach ma być kluczem do wczesnej diagnostyki otyłości oraz związanych z nią powikłań. W szybkim i skutecznym wykrywaniu choroby ma pomóc rozwiązanie, nad którym pracują naukowcy z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej Akademii Górniczo-Hutniczej i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski Joanna Gąska medycyna zdrowie zdrowie i dieta otyłość nadwaga

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski