Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 24.03.2017

Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"

- Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo".
Posłuchaj
  • Jak zaplanować sezonową dietę? Gdzie i kiedy kupować warzywa? (Dzień Kobiet/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Gość Czwórki przyznaje, że nie wyobraża sobie lodówki, w której dwie dolne półki świeciłyby pustkami. - Warzyw przestałam się bać, kiedy nauczyłam się je przyrządzać na różne sposoby - wspomina.

Bohaterami najnowszej książki Dominika Wójciak są pomidor, szparagi, brukselka, cebula, fasolka szparagowa, ogórek, papryka, bakłażan oraz pietruszka. - To niedoceniane warzywo, które na talerzu występuje głównie jako dekoracja. Tymczasem jego korzeń ma słodki smak i jeśli dobrze go potraktować, to świetnie sprawdzi się nawet w deserach - mówi blogerka i zdradza, dlaczego natka pietruszki jest najlepszą przyjaciółką kobiety.

W audycji prezentujemy też przepisy na nieoczywiste wykorzystanie warzyw w kuchni - m.in. ciasto pietruszkowe z bitą śmietaną i z orzechami oraz pietruszkowy budyń. 

Dominika Wójciak Wydaje mi się, że lepiej już kupować warzywa z marketu niż mięso, które zostało przemysłowo wyhodowane. Marchewka czy pietruszka, nawet jeśli została poddana jakiejś obróbce, i tak jest zdrowsza dla naszego organizmu niż produkty pochodzenia zwierzęcego

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Dominika Wójciak (blogerka, felietonistka, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta")

Data emisji: 24.03.2017

Godzina emisji: 8.16

kul