Polskie Radio
Section05
warzywa

Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni

Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria warzywa jedzenie szparagi

Przetwórstwo warzyw i owoców może być jeszcze bardziej opłacalne. Pomaga w tym ARiMR

Przetwórstwo surowców rolnych i handel detaliczny stwarzają szansę na dodatkowe źródło dochodów dla gospodarstw. W rozwinięciu tego rodzaju działalności może pomóc dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Od 21 listopada do 20 grudnia rolnicy będą mogli składać wnioski o wsparcie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”.
Zobacz więcej na temat:  ARiMR rolnictwo owoce warzywa