Polskie Radio
Section05
warzywa

Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić?

Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka".
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński jedzenie ekologia warzywa Ziemia NAUKA

Witarianizm – z czym to się je?

Sposób odżywiania się to nieodłączny element panującej obecnie mody na zdrowy styl życia. Coraz więcej osób (zmotywowanych zaleceniami lekarza lub, po prostu, nowym trendem) stosuje dietę wegetariańską, wegańską, bezglutenową czy witariańską. O tej ostatniej opowiedział nam Mariusz Budrowski – witarianin, dietetyk i autor projektu "Odmładzanie na surowo".
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA warzywa owoce dieta zdrowie Agnieszka Furtak-Bilnik

Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni

Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria warzywa jedzenie szparagi