Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Gabriela Skonieczna 03.02.2021

Nie tylko spadziowy, lipowy czy wielokwiatowy. Polacy pokochali miody

– Miód jest stosowany zwłaszcza w schorzeniach dróg oddechowych, układu pokarmowego czy w zaburzeniach odporności i w rekonwalescencji – wylicza specjalista chorób wewnętrznych dr Andrzej Fugiel. Jak dodaje, zawarte w miodzie cukry i inne związki odżywcze poprawiają naszą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną. 

pszoły gniazdo pszczół rój bartnictwo las drzewo 1200.jpg
Pszczoły i ludzie – renesans bartnictwa

Polacy coraz chętniej sięgają po miody. – Zauważamy duży wzrost zainteresowania miodem i produktami pszczelimi, średnio o około 40 procent – szacuje Małgorzata Głód z Karpackiego Związku Pszczelarzy. Coraz chętniej kupowane są nie tylko miody, ale także pierzgi pszczele oraz pyłek kwiatowy.

Posłuchaj
02:00 [ PR3]PR3 (PCM) 3 luty 2021 18_15_41 miod.mp3 Dodaj miód do swojej diety, to doskonałe wsparcie naszej odporności (Zapraszamy do Trójki)

 

pszczoła pszczoły ule 1200.jpg
Z miłości do… pszczół

Jakie prozdrowotne cechy miodu sprawiają, że warto go dodać do naszej diety? – Posiada on właściwości podobne do antybiotyku. Kiedy nasz organizm jest osłabiony, miód może być świetnym produktem, który dostarcza witamin z grupy B, C. Dostarcza minerałów; pierwiastków takich jak potas, które pozwolą nam szybciej się zregenerować – przypomina dietetyk Ewa Chojnacka. 

Czytaj także:

Miód także doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i dodany do naparów np. z imbirem. Z powodzeniem można go stosować także jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty, a także w gotowaniu i pieczeniu. 

Żywiciele/Minta i Kulma | Jak rozpoznać dobry miód?

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Monika Chrobak
Data emisji: 3.02.2021
Godzina emisji: 18.15

gs