Pszczoły i ludzie – renesans bartnictwa
Polacy coraz chętniej sięgają po miody. – Zauważamy duży wzrost zainteresowania miodem i produktami pszczelimi, średnio o około 40 procent – szacuje Małgorzata Głód z Karpackiego Związku Pszczelarzy. Coraz chętniej kupowane są nie tylko miody, ale także pierzgi pszczele oraz pyłek kwiatowy.
Jakie prozdrowotne cechy miodu sprawiają, że warto go dodać do naszej diety? – Posiada on właściwości podobne do antybiotyku. Kiedy nasz organizm jest osłabiony, miód może być świetnym produktem, który dostarcza witamin z grupy B, C. Dostarcza minerałów; pierwiastków takich jak potas, które pozwolą nam szybciej się zregenerować – przypomina dietetyk Ewa Chojnacka.
Miód także doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i dodany do naparów np. z imbirem. Z powodzeniem można go stosować także jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty, a także w gotowaniu i pieczeniu.