Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 25.02.2017

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
Posłuchaj
  • Restaurator Marcin Kręglicki gotuje według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej (Klucz kulturowy/Czwórka)
  • Lucyna Ćwierczakiewiczowa - "master chef" XIX wieku (Klucz kulturowy/Czwórka)
Czytaj także

Jej książki kucharskie i poradniki o prowadzeniu domu biły rekordy popularności i były bardziej rozchwytywane niż dzieła Słowackiego czy Mickiewicza. - O ''365 obiadach za 5 złotych'' mówiło się, że to kulinarna biblia XIX wieku. Może trudno sobie to wyobrazić, ale niektóre z tych tytułów wydaje się do dziś - opowiada gość Czwórki. 

Monika Kucia Lucyna Ćwierczakiewiczowa zrobiła w Polsce to, co 100 lat później Julia Child w Ameryce. O podstawowych technikach kulinarnych mówiła bezpretensjonalnie. I testowała wszystkie przepisy, zanim opublikowała je w książce

Lucyna Ćwierczakiewiczowa żyła niekonwencjonalnie jak na swoje czasy. I tak też pisała. - Krótko, zwięźle i na temat. "Oczyścić, ściągnąć skórę, wyjąć kość grzbietową, rozpłaszczyć na deseczce nożem". Lubię jej styl za jasny komunikat i konkret - mówi Monika Kucia. 

Ćwierczakiewiczowa prowadziła także salon, w którym podejmowała gości daniami przez siebie przygotowanymi. W "Kluczu kulturowym" sprawdzamy m.in., co im serwowała, dlaczego smażyła frytki na łoju i w jaki sposób określała twórczość Elizy Orzeszkowej.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka kulinarna, autorka bloga "Siała baba mak")

Data emisji: 25.02.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/pg