X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Comfort food – jedzenie na pocieszenie

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2019 10:30
- Potrzebuję pocieszenia, poczucia komfortu, więc mogę sobie bezkarnie zjeść to i owo - opowiada dr. Lucy Long, dyrektor i założycielka Centrum Żywności i Kultury.
Audio
  • Comfort food – jedzenie na dobry nastrój (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/beats1

Comfort food to nic innego, jak jedzenie, które ma na celu nas pocieszyć. - W sytuacjach stresu sięgamy po  potrawy wysokokaloryczne, które kojarzą się z bezpieczeństwem dzieciństwa - podkreśla badaczka. - Czasem można powiedzieć, że jest to coś zakazanego, jakaś „zakazana żywność”, na którą jednak mamy ochotę.

- Zdrową żywność jemy dlatego, że jest „zdrowa”, nie smaczna. Kiedy pojawił się termin „comfort food” Amerykanie natychmiast się go uczepili.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której m.in. więcej o doświadczeniu „comfort food”, o różnicach pomiędzy zajadaniem stresu, a mentalną podróżą do czasów dzieciństwa, a także filozoficznym podejściu Amerykanów do żywności.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr. Lucy Long (Centrum Żywności i Kultury)

Data emisji: 06.07.2019

Godzina emisji: 10.00

am/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak