Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Zupa ogórkowa Potrawa charakterystyczna dla kuchni polskiej, zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem startych na tarce ogórków kiszonych lub przecieru ogórkowego i ziemniaków wzbudza zdziwienie w wielu obcokrajowcach. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria zupy
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria jedzenie
"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie - Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria gastronomia Beata Kwiatkowska Vienio
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Kopciuszek, Krzysztof Kolumb. Kto jeszcze skusi się na dynię? Jak na królową jesieni przystało - wyróżnia się kolorem i jest bardzo łaskawa dla naszego zdrowia. - Dynia zawsze była magicznym owocem. To właśnie dzięki dyni Kopciuszek dotarł na bal, a my mamy szansę poczuć się lepiej - przekonuje Justyna Połeć, autorka bloga Justdeliciousx.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Kamil Jasieński Justyna Tylczyńska
Ravioli z dynią Ravioli di zucca to włoskie pierożki z nadzieniem z dyni, z dodatkiem mielonych migdałów lub z imbirem. Podawane są z masłem i świeżą szałwią oraz tartym parmezanem. Zapraszamy to wspólnego pichcenia! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria kuchnia włoska
Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka - Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia polska kulinaria STYL ŻYCIA
"Dobrze przyprawione" - warsztaty kulinarne dla rodzin Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy" Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby Kamil Jasieński trendy
Dzięki VR-owi zjesz orzecha, który orzechem nie jest Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że możemy tam też jeść - jeść to, co nam się zamarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie kulinaria
Tagiatelle z bakłażanami Bakłażan, oberżyna - to niektóre z nazw tego samego warzywa. Należy do tej samej rodziny co ziemniaki i pomidory. Bakłażan pochodzi z Indii, ale bardziej jest znany jako istotny składnik kuchni śródziemnomorskiej czy arabskiej. Dziś zagości także i w kuchni Polskiego Radia Dzieciom oraz naszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria kuchnia włoska
Zupa krem Na ten jesienny czas doskonale zrobi nam jakiś ciepły posiłek. A wiadomo, że najlepszym takim daniem są zawsze… zupy. Dlatego też dzisiaj chciałabym byśmy wspólnie przygotowali zupę krem pietruszkowo – gruszkową. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Skład pizzy mrożonej. Warto ją kupować? Mrożona pizza czekoladowa, hawajska, czy pizza klasyczna, z szynką i pieczarkami? - Fastfoody pięknie pachną i wyglądają, tym mają nas przyciągać. Nie od dziś jednak wiadomo, że to najgorszy wybór żywieniowy - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria
Jadalna Warszawa. Nie mijaj trawników - zjedz je - Po lekturze "Głodni zielonej Warszawy" mam wrażenie, że Jodie uczy nas nie tylko patrzeć, ale widzieć - mówi Agnieszka Szulejewska, pomysłodawczyni projektu. - Zauważyłam, że przestałam mijać tereny zielone zupełnie bezrefleksyjnie. To przestały być dla mnie chaszcze - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo Aleksandra Opala Warszawa kulinaria
Marieta Marecka gotuje z książki z 1973 roku Wydaje się, że w dobie internetu książki kucharskie nie są już potrzebne. Zastąpują je blogi, filmy na YouTube czy zwyłe gify. Tymczasem mistrzowie kuchni wracają do kultowych publikacji. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia polska kulinaria
Tisz Festiwal czyli wszystkie smaki Izraela Tisz Festiwal to współczesna odsłona ogromnej kulinarnej tradycji żydowskiej. Stał się punktem wyjścia do Czwórkowej rozmowy o kulinarnej tożsamości izraelskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska
Pora na kulturę. Nie jest prosto napisać książkę kucharską - Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny. Zobacz więcej na temat: KULTURA literatura kulinaria gotowanie jedzenie