Sztuka jedzenia 23 września godz. 15:05

Sztuka jedzenia 23 września godz. 15:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2018/09/23 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Krótka historia kiszonek Fermentować można wszystko, a efekt działania bakterii ludzkość wykorzystała już tysiąc lat przed wynalezieniem udoskonalonego mikroskopu (w drugiej połowie siedemnastego wieku). Sandor Katz z kiszenia zrobił sztukę. Jego kreatywność w kiszeniu wykorzystał także Aleksander Baron. Podobno Rolls royce'ami wśród kiszonych ogórków są ogórki kruszewskie. Kwasi się je w okolicach wsi Kruszewo na Podlasiu. Z ogórkami z Kruszewa wiąże się legenda: rzekomo Napoleon zachwycał się nimi, maszerując z wojskami na Moskwę. W Kołobrzegu nad Bałtykiem robi się ogórki "kołobrzeskie": kiszone są w wodzie solankowej, pobieranej ze źródła bijącego z ziemi. Na Pomorzu słynne są "jeziorowe ogórki kiszone". Dlaczego jeziorowe? Bo kiszone w drewnianych stulitrowych beczkach, które zatapia się w jeziorze. Co region, to inna nazwa i subtelnie odmieniona metoda kiszenia.

Goście Marta Dymek, Sandor Elix Katz
Playlista
Tagi
Playlista