Opis |
Nowe badania powiązały miliony zgonów z niewystarczającą konsumpcją warzyw i owoców. Z badania przedstawionego podczas "Nutrition 2019", corocznej konferencji American Society for Nutrition, wynika, że 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych na całym świecie wiązać się może z konsumowaniem zbyt małej ilości warzyw, a 1 na 7 zgonów skojarzono z niedostateczną konsumpcją owoców. Badanie przeprowadzili naukowcy z The Friedman School of Nutrition and Policy przy Uniwersytecie Tuftsa. W audycji Pierwsze Słyszę będzie też o tym, czym jest i na czym polega "clean eating"? "Clean eating" najlepiej jest opisać jako holistyczne podejście do poszukiwania produktów spożywczych, które są świeższe, mniej przetworzone i jak najlepszej jakości. Wywodzi się to z przekonania, że najważniejszą inwestycją, jaką możemy poczynić dla swojego zdrowia jest dobre jedzenie. A dobre jedzenie zaczyna się właśnie od unikania zbędnych dodatków. Aby postępować zgodnie z praktyką "clean eating", unikaj żywności z dodatkiem syntetycznych substancji chemicznych, pestycydów, herbicydów, konserwantów lub sztucznych substancji słodzących, aromatów i barwników. Wpadnie też do nas Przemek Pawełek: przegląd nowości w świecie gier i komiksów.
|