Sztuka jedzenia 3 listopada godz. 13:05

Sztuka jedzenia 3 listopada godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2019/11/03 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Zza światów Jak wyglądało życie dziewcząt, które testowały jedzenie Hitlera? Nieufny dyktator kazał jeść im wszystko zanim sam zaczął się tym delektować, gdyż obawiał się zatrucia. Margot Wölk to jedyna degustatorka jedzenia, która przeżyła wojnę. Zdecydowała się opowiedzieć swoją historię dopiero po 67 latach. Ta opowieść stała się inspiracją do stworzenia książki "Przy stole z Hitlerem", którą napisała Rosella Postorino. Autorka stworzyła historię inspirowaną życiem Margot i innych testerek, które zmuszone były do jedzenia tego, co może je zabić. Z drugiej strony w czasie wojny, kiedy wszyscy głodowali, one mogły jeść specjalnie sprowadzane dla Adolfa Hitlera kiwi i inne smakołyki. O książce inspirowanej trudnym momentem historii opowie autorka Rosella Postorino. W audycji poznamy też historię trucizn. Sokrates i cykuta, Kleopatra i jad żmii, Hitler i cyjanek - o substancjach, które mogą zakończyć życie opowie kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek.

Goście Magdalena dr Tomaszewska-Bolałek
Playlista
Tagi
Playlista