X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Człowiek myśli głową i... jelitami

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 15:24
- Komórki nerwowe rozsiane są po całym jelicie, czyli kilkunastu metrach, znajdują się także w jamie brzusznej. Przesyłają one sobie informacje,  które dopiero po przetworzeniu są wysyłane do mózgu - mówi dr Paweł Grzesiowski.
Audio
  • Nasz drugi mózg, czyli… jelita (Stacja Nauka/Czwórka)
-  To nie jest przypadek, że pojedzeniu powinniśmy zrobić sobie chwilę sjesty - podkreśla dr Paweł Grzesiowski
- To nie jest przypadek, że pojedzeniu powinniśmy zrobić sobie chwilę sjesty - podkreśla dr Paweł GrzesiowskiFoto: Glow Images/East News

To co jemy wpływa nie tylko na to jak wyglądamy, ale też jak pracuje nasz mózg. Niedawno były przeprowadzone badania pokazujące, jaki może być wpływ probiotyczny bakterii na mózg. Dzięki nim oprawia się koncentracja i pamięć. - Po jednym jogurcie dziennie pewne obszary w mózgu są bardziej aktywne - wyjaśnia nasz ekspert.

Skąd się bierze uczucie motyli w brzuchu? Dlaczego po jedzeniu stajemy się ospali? I jak jelita wpływają na nasz nastrój, tego wszystkiego dowiesz się słuchając dźwięku.

 ***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Kaja Zemła

Data emisji: 5.07.2016

Godzina emisji: 12.47

gs/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak