Papaja. Jak na nas działa "owoc aniołów"?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 14:50
Kolorem przypomina mango, kształtem gruszkę. Chroni przed chorobami układu krążenia, poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie i znajduje się w repertuarze wokalistki jazzowej, Urszuli Dudziak.
Audio
  • Jak i po co jeść papaję? (Stacja Nauka/Czwórka)
Papaja swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim karotenoidom i enzymowi papainie
Papaja swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim karotenoidom i enzymowi papainie Foto: Shutterstock/dom. publiczna/Tropical studio
Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papaja-niepowtarzalny-smak-i-wlasciwosci-owocu-papai_40303.html

Czytaj także
orzechy 1200.jpg
Orzechy - źródło doskonałego samopoczucia, kondycji intelektualnej i pięknej sylwetki

Papaja nazywana "owocem aniołów" to melonowiec, który pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. - Papaja to encyklopedia składników charakterystycznych tylko i wyłącznie dla tego produktu roślinnego. Zawiera m.in. fibryny, które usprawniają proces krzepnięcia krwi - mówi Sylwia Gugała-Mirosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dlaczego pędy na których rośnie papaja nazywają się "drzewem zdrowia"? Jakie zastosowanie mają liście papai w Indiach? I w jaki sposób spożywać ten owoc? O tym m.in. w materiale Kai Zemły

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 30.10.2017

Godzina emisji: 12.43

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak