Sztuka jedzenia 14 stycznia godz. 15:04

Sztuka jedzenia 14 stycznia godz. 15:04
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2018/01/14 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata, Jamrozek Jakub
Opis

Literatura lekkostrawna Gosia Molska żartobliwie w swojej książce nazwała Polaków nienażartymi. "Polak NieNażarty" to solidny kawał opowieści o polskiej kuchni oraz spora garść przepisów, o których opowie autorka. Beata Kwiatkowska przeniesie nas z ziemi polskiej do włoskiej, by porozmawiać z Bartkiem Kieżunem. "Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży. Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese. W rozdziale Secondi to, co najważniejsze: między innymi Rzym, Florencja, Wenecja, Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy.

Goście Bartek Kieżun, Małgorzata Molska
Playlista
Tagi
Playlista