Opis |
Owocowa intryga w filmie i Festiwal Żydowskiego jedzenia
Na koniec lata po raz kolejny warto przyjrzeć się owocowym aktorom oraz owocowym symbolom w filmach. Gdyby nie pomarańcze w Ojcu chrzestnym, wielu bohaterów uszłoby z życiem. Zapowiemy też Festiwal TISZ. Jego uczestnicy sprawdzą, co można ugotować z książki kucharskiej wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie, przekonają się, że kasza i makaron mogą do siebie pasować. Na warsztatach nauczą się, jak zaplatać szabatową chałkę i dowiedzą się, dlaczego drzewko dające słodkie, żółte owoce stało się bohaterem książki. Dowiemy się także, jak w jidysz nazywa się barszcz, czy pierogi.Goście - Magdalena Maksmiuk i Jagoda Murczyńska, dziennkarki i krytyczki filmowe, Żaneta Czyzniewska i Zofia Bojańczyk z Muzeum Polin, Franciszek Bojańczyk - przewodnik.
|