Sztuka jedzenia 22 listopada godz. 13:05

Sztuka jedzenia 22 listopada godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2020/11/22 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Fania Lewando i azjatyckie Pięć Smaków Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Gotowała zdrowo, a jej kulinarny kunszt był ceniony - w jej restauracji stołowała się wileńska bohema, a jej dania pokochał Marc Chagall. Wypłynęła również w ekskluzywny rejs statkiem Batory jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej wydała książkę. Niestety, w 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została odnaleziona na targach antykwarycznych. Książka Fani to nie tylko zbiór wegetariańskich receptur. To również pełna hałd mąki, wywrotek masła, bitej śmietany i wzburzonych drożdży eskapada do fantastycznego świata, którego już nie ma. Opowiemy także o Festiwalu Pięć Smaków i przedstawimy relację z festiwalu Niewinni Czarodzieje, który w całości został poświęcony Warszawie Tyrmanda. Będziemy się uczyć gotować jak Tyrmand, podczas warsztatów online.

Goście Maja Pielak, Sabina Francuz
Playlista
Tagi
Playlista