Opis |
Fania Lewando i azjatyckie Pięć Smaków
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Gotowała zdrowo, a jej kulinarny kunszt był ceniony - w jej restauracji stołowała się wileńska bohema, a jej dania pokochał Marc Chagall. Wypłynęła również w ekskluzywny rejs statkiem Batory jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy.
Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej wydała książkę. Niestety, w 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została odnaleziona na targach antykwarycznych. Książka Fani to nie tylko zbiór wegetariańskich receptur. To również pełna hałd mąki, wywrotek masła, bitej śmietany i wzburzonych drożdży eskapada do fantastycznego świata, którego już nie ma. Opowiemy także o Festiwalu Pięć Smaków i przedstawimy relację z festiwalu Niewinni Czarodzieje, który w całości został poświęcony Warszawie Tyrmanda. Będziemy się uczyć gotować jak Tyrmand, podczas warsztatów online.
|