Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2020 14:38
Buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i składników mineralnych, jak żelazo, magnez, czy fosfor. Do tego sporo witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także C, A i K, oraz kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Monika_1

shutterstock oregano zioła  1200.jpg
Dla zdrowych zębów i pełnego oddechu - jedz oregano

Jak tłumaczyła dietetyk Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska buraki to "środek krwiotwórczy". - Zawierają bardzo dużo silnych przeciwutleniacczy, które zwiększają przyswajanie tlenu. To pomaga w zapobieganiu nowotworom, ale też sprawdzi się, jeśli mamy kiepskie wyniki morfologii - tłumaczyła ekspert z Dietosfery. - To superwarzywo, które pomaga także zapobiegać infekcjom, bo wspiera nasz układ odpornościowy.

Posłuchaj
06:01 2020_12_18-07-33-31_PR4_Buraki.mp3 Dlaczego warto jeść buraki i co można z nich przyrządzić? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka) 

pietruszka 1.jpg
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność

Jak tłumaczyła, najwięcej składników odżywczych zawierają buraki surowe. - Po obróbce termicznej warzywa te tracą część swoich właściwości - podkreślała. - Skorzystamy więc maksymalnie z dobrodziejstw buraków, pijąc z nich soki. Inne, ale równie korzystne właściwości będzie miała także botwinka. 

Sprawdź także:

Zwłaszcza, że jak przyznaje szef kuchni Arkadiusz Płoński w nowoczesnej kuchni buraki wykorzystuje się coraz częściej, świetnie sprawdzają się m.in. w sałatce z palonym kozim serem. Potrzebujemy 100 gr płynnego koziego sera, na przykład w formie rolady, 0,5 kg czerwonego buraka, a do tego przyprawy, m.in. tymianek, sól i pieprz. - Na blachę kładziemy obrane buraki i zasypujemy ziołami. Pieczemy około kwadrans, a w tym czasie siekamy bądź rwiemy naszą roladę - mówił ekspert. - Wyjmujemy z piekarnika buraki, kroimy je w niewielkie kostki, zasypujemy pokruszonym kozim serem i opalamy całość przy pomocy palnika, co całkowicie zmieni nam smak i aromat dania. Przygotowanie zajmie nam około pół godziny i stanowi przepyszną, zdrową przekąskę. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 18.12.2020

Godzina emisji: 6.30, 7.32, 8.36

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 13:13
- "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń