Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 13:13
- "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Audio
  • Przepis na krokiety. lepiej przygotować je w domu czy kupić? Ile to kosztuje? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Krokiety
KrokietyFoto: broewnis/Pixabay.com

Jak przekonuje, lepiej wybrać produkty "na wagę", by nie zmuszać swojego organizmu do przyswajania konserwantów zawartych w tych pakowanych. – Mięso, albo kapusta zawarte w tych krokietach szybko się psują, więc tych konserwantów, spulchniaczy czy stabilizatorów, by pakowane produkty wytrzymały dłuższy czas, musi być naprawdę dużo – tłumaczyła ekspertka. W takich krokietach znajdziemy mąkę, najczęściej pszenną, do tego mięso – jak podkreślała ekspertka – najczęściej to gorszej jakości. Więc najlepiej – przygotować je samemu.

- Będziemy potrzebować naleśników, czyli: jajka, szklanki mąki, pół szklanki mleka i ok. 50 ml wody, najlepiej gazowanej – mówił kucharz Bartek Adamski. Co dalej i jak przygotować farsz do krokietów? Z czego robimy panierkę?

A co zawiera panierka w krokietach ze sklepu i dlaczego jest ona najbardziej kaloryczna w krokietach? Co warto dodawać do krokietów przygotowywanych w domu? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 29.03.2018

Godzina emisji: 6.45-7.45

kd/ac

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kasza. Magiczny składnik w polskiej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2015 16:23
- Dziś zapominamy o kaszy, a przecież mamy ją niemalże w genach, bo polskie posiłki obfitowały w nią już w średniowieczu - przekonują Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz, blogerzy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2018 16:40
Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń