Polskie miasta będą w przewodniku Michelina. To zwiększy ich popularność na świecie Polska Organizacja Turystyczna (POT) i Michelin Guide podpisały porozumienie o umieszczeniu polskich miast w "czerwonym przewodniku Michelin". W pierwszej kolejności ocenie zostaną poddane restauracje z Warszawy, Krakowa i Poznania oraz ich okolic. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA turystyka gastronomia przewodnik kulinaria Polska Organizacja Turystyczna
Środki z KPO dla przedsiębiorców. Projekt rozporządzenia skierowany do konsultacji W ramach KPO będzie udzielane wsparcie na dywersyfikację działalności dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z sektorów hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury. Projekt rozporządzenia, które będzie podstawą prawną do udzielania pomocy, został skierowany do konsultacji. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA legislacja hotel gastronomia turystyka Krajowy Plan Odbudowy Polska w Unii Europejskiej POLSKA małe i srednie przedsiębiorstwo
Fernando Santos – piłkarski fachowiec z krainy dorsza Fernando Santos został nowym selekcjonerem polskiej reprezentacji piłkarskiej. Czy dzięki temu zaczniemy jeść więcej ryb i owoców morza, które są podstawą kuchni jego rodzinnej Portugalii? Zobacz więcej na temat: Trójka Fernando Santos futbol Portugalia gastronomia Karol Gnat
UOKiK przyjrzał się pracy przedsiębiorców. "W ponad połowie sklepów i lokali stwierdzono nieprawidłowości" U 53 proc. przedsiębiorców spośród 868 skontrolowanych placówek detalicznych, usługowych i gastronomicznych, Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości dotyczące m.in. oznaczenia towarów. Były wśród nich 24 placówki sieci Biedronka, 10 sieci Kaufland, po 7 sieci Lidl i Aldi - poinformował UOKiK. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA firma sklep przedsiębiorca gastronomia UOKiK kontrola
Mało rezerwacji hotelowych na zimowe miesiące. Ratunkiem może być Sylwester Hotele mają mało zarezerwowanych miejsc na Boże Narodzenie, więcej rezerwacji jest na Sylwestra - wynika z ankiety Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Na grudzień 76 proc. hoteli ma poniżej 30 proc. zajętych miejsc; frekwencję powyżej 50 proc. zanotowało tylko 7 proc. obiektów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse biznes podróże hotel turystyka Boże Narodzenie gastronomia sylwester
Ekspert od turystyki: rok 2023 nie będzie gorszy od tegorocznego, jeśli chodzi o wakacyjne plany Polaków Rok 2022 był rekordowy pod względem wyjazdów turystycznych Polaków, odnotowano aż 20 procentowy wzrost w okresie letnim, w porównaniu do najlepszego od lat roku 2019, czyli tego jeszcze sprzed pandemii - powiedział Marek Kamieński, ekspert ds. turystyki w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA wakcje turystyka gastronomia wojna na Ukrainie
Jak nie marnować jedzenia? "Popatrz, Powąchaj, Posmakuj" "Często Dobre Dłużej: Popatrz, Powąchaj, Posmakuj" to hasło kampanii przeciwko marnowaniu żywności. Skala problemu jest olbrzymia, a rozmawiamy o nim w Światowym Dniu Walki z Marnowaniem Jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia jedzenie ekonomia oszczędności Kamil Jasieński ekologia
Eksperci o sytuacji na rynku pracy i bezrobociu Kończy się rynek pracownika, ale to normalna sytuacja w gospodarce. Gdy bezrobocie maleje, to za jakiż czas musi wzrosnąć. Niepokojące może być jednak to, że planowane są zwolnienia grupowe, co może dotknąć konkretne branże czy konkretne regiony kraju. Pojawiające się żądania przedsiębiorców, aby państwo kolejny raz wszystkim pomogło, bo koszty działalności rosną, nie jest uzasadnione. Jeśli pomoc, to tylko bardzo precyzyjna - mówiły ekonomistki w audycji "Rządy pieniądza": prof. Elżbieta Mączyńska z SGH i dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek z Wydziału Ekonomii UW. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA zatrudnienie bezrobocie gastronomia przedsiębiorca
Jak branża turystyczna ocenia tegoroczne wakacje? Znamy opinię eksperta z Izby Gospodarczej Hotelarstwa - W tegoroczne wakacje w hotelach zabrakło turystów zagranicznych, a Polacy robili rezerwacje na ostatnią chwilę - powiedział sekretarz generalny z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Marcin Mączyński. Dodał, że koniec wakacji przy dobrej pogodzie, zwłaszcza nad morzem i na Mazurach, daje szansę na satysfakcjonującą frekwencję. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA turystyka wakacje msp wojna na Ukrainie gastronomia pracodawcy pracownicy pandemia
Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne. Głównym grzechem okazał się... brak cenników Inspekcja Handlowa przed wakacjami skontrolowała 53 placówki gastronomiczne, w 60,4 proc. z nich stwierdzono nieprawidłowości. Nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł. gastronomicznych, Szczególną uwagę kontrolerzy zwracali na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK restauracja gastronomia kontrola mandat społeczeństwo
Wakacyjna praca. Jak wygląda zawód kelnera? Wakacje, to dla niektórych okazja, żeby podjąć dorywczą pracę i zarobić pierwsze pieniądze. W cyklu "Sezon na pracę" sprawdzamy, co można robić by dorobić w wakacje. Jak "od kuchni" wygląda praca kelnerów, opowiada Wiktoria - uczennica trzeciej klasy Technikum Budowlanego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski edukacja zatrudnienie gastronomia restauracja Piotr Firan Oliwia Krettek
Ponad 750 mln zł długów gastronomii. "Branża została mocno poturbowana przez pandemię" Zaległości branży gastronomicznej wzrosły po pandemii i przekroczyły 754 mln zł - podał Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor. Rekordzistą, z ponad 47 mln zł długu, jest restaurator z Dolnego Śląska. Zobacz więcej na temat: długi GOSPODARKA POLSKA gastronomia
Góry na weekend - a może Beskidy? Tomasz Habdas w swojej książce "Gdzie w góry na weekend?" zachęca do ruszenia na beskidzki szlak. - Te góry poznałem dokładnie. Zacząłem je eksplorować, gdy byłem dzieckiem - mówi w Czwórce. - Potem tam regularnie wracałem i cały czas chciałem odkrywać więcej interesujących miejsc, które opisałem w książce. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gastronomia góry turystyka beskidy Piotr Firan
Kuchnia zero waste kuchnią przyszłości? Jak nie wyrzucać jedzenia, w jaki sposób wykorzystać suche pieczywo czy resztkę jogurtu - takie pytania zadajemy sobie coraz częściej. Na mądrym wykorzystaniu resztek żywności zyskają nie tylko nasze portfele, ale i planeta. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia jedzenie ekonomia Marta Zinkiewicz
Świąteczno-noworoczne restrykcje w Portugalii. Restauratorzy zapowiedzieli strajk Piąta fala pandemii COVID-19 nasila się w Portugalii. Aby powstrzymać wzrost zakażeń koronawirusem, tamtejszy rząd wprowadza restrykcje. Te mają dotyczyć głównie branży gastronomicznej. Wśród przedsiębiorców panuje poczucie krzywdy. W związku z tym restauratorzy zapowiedzieli świąteczno-noworoczny strajk. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Portugalia społeczeństwo COVID-19 koronawirus sars-cov-2 restauracja gastronomia lockdown choroby zakaźne
Wietnamska restauracja nie przejmuje się kryzysem. Oferuje steki pokryte złotem Pandemia i kryzys z nią związany w branży gastronomicznej czy hotelarskiej nie oznacza, że dotyka on wszystkich w równym stopniu. Świadczy o tym przykład wietnamskiej restauracji hotelowej w Hanoi, która z powodzeniem oferuje swoim najbardziej zamożnym klientom steki pokryte… płatkami złota. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA gastronomia koronawirus restauracja żywność Wietnam
Branża hotelarska i gastronomiczna poturbowana przez pandemię. "Najtrudniejszy okres ostatnich dziesięcioleci" W wyniku pandemii COVID-19 wartość rynku HoReCa (gastronomii hotelowej, restauracyjnej, cateringu) w Polsce zmalała w 2020 roku o 32,1 proc. w stosunku do 2019 - wynika z opublikowanego we wtorek raportu PMR Market Expres. Zobacz więcej na temat: firmy firma koronawirus Koronawirus w Polsce hotel gastronomia finanse GOSPODARKA usługi
Już nie 50 proc. Wiceszef MZ zapowiada zmianę limitów w gastronomii i hotelach Waldemar Kraska poinformował we wtorek, że od 15 grudnia zmienione zostaną limity obłożenia lokali gastronomicznych i hoteli. Wyjątkiem osoby zaszczepione. Zobacz więcej na temat: zdrowie Ministerstwo Zdrowia pandemia koronawirus POLSKA obostrzenia Waldemar Kraska gastronomia GOSPODARKA