Ropa vieja. Jak przygotować kubański przysmak we własnej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2023 18:19
Ropa vieja to połączenie specjalnie przygotowywanego mięsa wołowego z ryżem i warzywnymi dodatkami. Potrawa ta pochodzi z Kuby. Czy ma szansę podbić polskie stoły? 
Danie ropa vieja podawać można z ryżem
Danie ropa vieja podawać można z ryżemFoto: Shutterstock.com/Julia-Bogdanova

Danie, które przywędrowało do nas aż ze słonecznej Kuby, wcześniej przygotowywano jednak w Hiszpanii. Dosłownie jego nazwa oznacza "starą szmatę". Według legendy bowiem przed wielu laty to właśnie taki kawałek materiału zamienił się w pyszną wołowinę, dając ludziom szansę na sycący, energetyczny posiłek. 

- Ropa vieja to szarpana wołowina, z której słynie dziś Ameryka Środkowa i Południowa, kiedyś jedzono je także w Europie. W tym daniu liczy się to, by składniki były naprawdę dobrej jakości - mówiła Katarzyna Gintrowska, blogerka. - Jest to bardzo długo gotowane mięso, przyrządzane w aromatycznych ziołach. W mieszance znajduje się kubański kumin, a także papryczki chilli, oczywiście pieprz i sól. To danie ma być niezwykle intensywne, więc nie żałujemy przypraw. Wszystko razem powinno dusić się nawet do dziesięciu godzin - zaznaczała gość Czwórki. 

Sprawdź także:

Jak podkreślała ekspert, kuchnia kubańska jest prosta i łatwa do przygotowania. - Mięso obtaczamy w przyprawach i wkładamy do garnka. Do tego dodajemy cebule: białą i czerwoną, kilka ząbków czosnku, liść laurowy. Całość zalewamy sosem pomidorowym - tłumaczyła Katarzyna Gintrowska. - Potrawę dusi się w zamkniętym naczyniu na bardzo niewielkim ogniu albo w piekarniku nagrzanym tylko do 100 stopni. Wydobycie intensywnego smaku tego dania wymaga czasu, ale zapach, który unosi się w domu podczas gotowania, jest naprawdę niesamowity - opowiadała Katarzyna Gintrowska. 

Posłuchaj
14:53 czwórka vieja_PR4_AAC 2023_03_25-17-11-42.mp3 O tradycyjnym kubańskim daniu opowiada Katarzyna Gintrowska (Nie na-żarty/Czwórka)

Smak dania ropa vieja może być ostatecznie przeróżny, w zależności od wybranych składników. - Na Kubie te potrawy mogą być niezwykle ostre albo łagodniejsze. Wszędzie jednak wyczuwalny jest sos pomidorowy - podkreślała gość Czwórki. - Kucharze, przygotowujący to danie na Kubie przyrządzają je zgodnie ze swoimi rodzinnymi tradycjami, ale ważna jest także dostępność składników. Oczywiście w dużych miastach sklepowe półki są pełne i można wybierać, ale w mniejszych - już nie zawsze tak jest - opowiadała o swoich doświadczeniach podczas podróży na Kubę Katarzyna Gintrowska. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Katarzyna Gintrowska (autorka bloga Wysmakowane.pl)

Data emisji: 25.03.2023 

Godzina emisji: 17.11

kd/gs