Smażone jedzenie nie służy sercu

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2021 18:00
Jedzenie smażonego jedzenia wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Csaba Deli/shutterstock.com

W celu sprawdzenia jak smażone jedzenie wpływa na serce, naukowcy z londyńskiej uczelni przeprowadzili ankietę wśród 562 tysięcy osób. Okazało się, że ci którzy jedli najwięcej tego typu posiłków mieli: o 28% większe ryzyko poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, o 22% większe ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i o 37% większe ryzyko niewydolności serca.

Metaanaliza wykazała również, że każda dodatkowa porcja 4 gramów smażonego jedzenia tygodniowo, zwiększa ryzyko niewydolności serca o 12%, ataków serca i udarów o 3%, a chorób serca o 2%.

Zobacz więcej na temat: jedzenie serce