Polskie Radio Dzieciom

Szpinak smaczny, szpinak zdrowy!

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2019 08:15
26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Dobrze przyrządzony i smaczny szpinak ma w sobie bardzo dużo cennych składników i witamin. Nielubiany nie tylko przez dzieci, dziś powraca do kuchni, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik dań i przekąsek ale także wspiera nas w odchudzaniu.
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: pixabay.com

Szpinak to pyszne zielone warzywo, które jest prawdziwa bombą wartości odżywczych.

Czy wiecie, że: 

- szpinak pochodzi z Azji, a dokładniej z jej terenów środkowo-zachodnich

- do Europy sprowadzili go w średniowieczu Arabowie którzy przywieźli szpinak do Hiszpanii

- Katarzyna Medycejska, królowa Francji, tak uwielbiała szpinak, że na jej dworze podawano go do każdego posiłku

- w Polsce szpinak był uprawiany od końca XVII w.

- szpinak wspomaga pamięć i koncentrację a także dobrze wpływa na wzrok

- nie powinno go zabraknąć w diecie przyszłych mam – zawiera dużo kwasu foliowego

- rocznie produkuje się ponad 8 milionów szpinaku, w znakomitej większości w Chinach, Japonii, Korei i Pakistanie

Szpinak istną skarbnicą witamin - zawiera witaminy K, C i E oraz witaminy z grupy B - a także m.in. sole mineralne, błonnik i antyoksydanty. 

Wykazuje on również właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Zawartość magnezu sprawia, że zaleca się go osobom zestresowanym. 

Szpinak można spożywać w sałatkach, w dodatkach do dań, a także jako zupę – wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Jedzmy szpinak!

Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja szpinak
Zobacz także