Wody Nilu od najdawniejszych czasów nawadniały pola uprawne i użyźniały ziemie. Dzięki temu Egipcjanie mogli chodować jęczmień, pszenicę, len, ogórki, bób, cebulę, melony i inne rośliny. To pozwoliło mieszkańcom tamtych terenów przeżyć i zbudować swoje państwo, o którym mówili, że jest "darem Nilu".
Filip z Leopoldem postanowili dokładniej przyjrzeć się rzece, której długość to 6700 kilometrów, sięgającej od Afryki środkowej aż po Morze Śródziemne. Dowiemy się, gdzie Nil ma swoje źródło i przez jakie kraje przepływa. Sprawdzimy, jakie inne zwierzęta żyją w jego wodach i okolicach, a także dowiemy się, jak ważną rzeką był Nil w czasach starożytnych.
Zapraszamy na audycję "Podwieczorek z Filipem i Leopoldem" w środę 25 maja, w godzinach 18.00 - 19.00
Prowadzi: Janusz Zadura.
.